Първа инвестиционна банка винаги е била гръб

на бизнеса ни, казва съуправителят на “Клас” Марин Беев

Възможно ли е в пограничен район да се развива успешен бизнес? При това на място, за спасението на което по времето на социализма беше създадена т.нар. Република на младостта. Отговорът е положителен и го дават една семейна фирма и Първа инвестиционна банка.

От години “Клас” ООД развива успешен бизнес в района на свиленградското село Чернодъб, което е на границата с Турция. Дружеството е създадено през 1992 година от братята Ангел и Колю Бееви. В момента се управлява от Марин Беев и Коста Беев, които са съуправители.

Към края на 2013 година “Клас” ООД е един от най-едрите земеделски производители в община Свиленград и област Хасково. Дружеството

обработва 10 000 дка

земеделска земя

“Осъществили сме 4 мерки по различни програми. Първата мярка е “Странджа Сакар”, която обхваща нашия регион - от района на Чернодъб до Елхово. Изградихме 222 декара лозови насаждения и купихме селскостопанска техника и прикачен инвентар към нея. Беше на стойност около 600 000 лева и я осъществихме през 2006-2007 година”, разказа съуправителят на “Клас” ООД Марин Беев.

Пред 2008 година семейната фирма реализира проект по мярка 121 “Модернизиране на земеделските стопанства”, който е на стойност около 600 000 лева. След това по мярка 123 “Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти” дружеството изгражда линията за зърнено житни култури, складово силозно стопанство и административно обслужваща сграда към нея. Стойността е 1,1 млн. евро без ДДС. Следващият проект, който реализира семейната фирма през 2015 г. по мярка 121, е за 750 000 лева без ДДС за закупуване на селскостопанска техника.

“Първа инвестиционна банка винаги е играла ролята на един основен гръб за нашия бизнес. Работим с банката от 2004 година и неотменно сме ръка за ръка. Виждам в ПИБ един истински партньор и приятел”, разкрива Марин Беев. Той допълни, че може да говори напълно открито с представителите на банката, защото винаги е получавал разбиране и подкрепата им.

“За 12 години партньорство ние с банката сме се доказали един към друг”, категоричен е съуправителят на “Клас” ООД.

За бизнесмена отношенията между семейната фирма и Първа инвестиционна банка са доста изчистени. Марин Беев е категоричен, че за него Първа инвестиционна е най-добрата българска банка.

“Екипът ѝ е иновативен и виждат напред в бъдещето. А за банковия сектор, както и за нашия бизнес е много важно

човек да може да

гледа напред”,

категоричен е Марин Беев. Той никога не е усещал Първа инвестиционна банка като тежест или като институция, която го контролира.

“Единственият контрол в нашия бизнес, който осъществява банката, е свързан с това дали целенасочено управляваме средствата. Банката никога не се е бъркала в производството ни. По отношение на бизнеса имаме пълна свобода. Ние сме земеделците и преценяваме. Можем да избираме техниката, в която да влагам парите си. Всеки може да си прецени от кой щанд трябва да пазарува. Ние избираме техника, която е подходяща за нашия регион, климатични условия и типа почва. Банката никога не ни е посочвала откъде да купуваме техника и никога не се е бъркала в нашия избор. Напротив, винаги са се съобразявали”, каза Марин Беев. За него и за Коста Беев Първа инвестиционна банка винаги е била коректен партьор, който не налага излишни или изкуствени условия.

“Нашата фирма

притежава

1000 декара лозя

Те са изградени 100 процента върху наша собствена земя. Сортовете са “Каберне совиньон, “Мерло”, “Сира”, “Каберне фран”, “Карменер”, “Мускат отонел” и “Мавруд”.

По-голяма част от лозята са изградени с френски посадъчен материал. Изключение правят насажденията с мавруд, който е изготвен в България. Това е един прекрасен български сорт, който добре пасна на климатичните условия в нашия регион”, разказа съуправителят на “Клас” ООД. В лозарството на семейната фирма са ангажирани целогодишно около 40 работници и трима механизатори.

Марин Беев подчертава, че “Клас” ООД притежава едни от най-добрите лозя в лозарския регион. Фирмата обаче все още няма винарска изба. Има регистрирана търговска марка - “Блек Оук” (“Черният дъб”).

“Бяхме се амбицирали сериозно в тази насока, но го оставихме за следващ етап от развитието на фирмата. Със сигурност

ще имаме

собствена изба,

но това ще стане до 3-4 години”, категоричен е Марин Беев.

Семейната фирма обработва и 9000 декара ниви със зърно. 6500 декара са ангажирани с производство на зърнено-житни култури. Фирмата е сериозен производител на семена за посев от ечемик, твърда пшеница, мека пшеница. Дружеството основно се е насочило към семепроизводство на тези 3 култури. Произвежда също черен маслодаен слънчоглед и грах за фураж.

Семейната фирма е специализирана в производството на висококачествена твърда пшеница, която се използва най-вече за всякакъв вид макаронени изделия. Основният пазар на дружеството за тази продукция са Гърция и Италия. “Клас” ООД е специализирано в производството на пивоварен ечемик.

Фирмата обработва и съхранява зърното по най-съвременни технологии, а новата силозна база, изградена през 2014 година,

отговаря на

последните

изисквания на

Европейския съюз

Силозната база на семейната фирма в село Чернодъб е изградена върху площ 5800 квадратни метра. Разполага със 7 силоза с капацитет 10 000 тона зърно.

На територията на силозната база има изградена високо технологична лаборатория за анализ и окачествяване на селскостопанска продукция на зърнени култури и маслодайни семена.

“Общите ни планове с Първа инвестиционна банка е да вървим ръка за ръка напред. Искаме да продължим да работим с тях. Виждам партньорство, колегиалност, разбиране. Продължаваме напред”, каза Марин Беев. Той съветва младите да останат в България, защото тук може да се прояви предприемачески дух. Пожелавам на всеки млад човек да намери такъв партьор, какъвто ние намерихме в лицето на Първа инвестиционна банка, защото така успехът е гарантиран”, каза Марин Беев.

Пазарът на твърдата пшеница на "Клас" ООД е в Гърция и Италия.
Пазарът на твърдата пшеница на "Клас" ООД е в Гърция и Италия.