Росен Иванов, директор „Данъчно-осигурителна методология“ в Националната агенция за приходите

За да се постигне разбиране, а оттам и доброволно спазване на правилата за начисляване на ДДС при използването на стоки и услуги, за които е упражнено право на данъчен кредит, за задоволяване на лични потребности на физически лица, най-напред и най-вече трябва да се обясни необходимостта от възникването на задължение за облагане на личното ползване. Или иначе казано, въпросът защо се дължи данък в тези случаи е от първостепенна важност.
Най-простият възможен отговор на този въпрос е: защото иначе не е честно, нарушава се справедливостта. Получава се така, че едни граждани трябва да потребяват стоки и услуги с начислен данък, а други без начислен данък. С други думи в една и съща ситуация едни граждани плащат по-скъпо за потребяваните от тях стоки и услуги, отколкото други. А целта и логиката на механизма на ДДС е точно обратната - крайното потребление следва да се осъществява с начислен данък. А задоволяването на лични потребности на физически лица представлява именно крайно потребление.

Практиката на Съда на Европейския съюз отдавна е изяснила този въпрос. Целта е равно третиране между данъчно задължено лице и краен потребител в една и съща ситуация. Данъчно задължените лица нямат право на преимуществото, което им дава възможност да приспаднат ДДС и да избегнат плащането на данък, когато прехвърлят използването към частни цели. Това недопустимо преимущество се възпира чрез начисляване на данък за лично ползване.
Начисляването на ДДС върху личното ползване съществува в българското законодателство още от въвеждането на данъка 1 и е неразделна и неизменна част от всички действали в тази област директиви2. Отнемането на посоченото вече неоснователно преимущество следва да се прилага последователно, въпреки възможните трудности при изчисляването и при разбиране от страна на всички граждани, че ако това не се случва, едни лица ще получват предимства, които не им се полагат, пред други, а това може само да задълбочава разделението и чувството за липса на справедливост в обществото.

Повече - в книжното тяло