Буквално за часове пловдивчани изкупиха продуктите на 37-те производителя, които участваха в големия фермерски пазар на площад “Централен” в града.

Извиха се опашки за свежи плодове и зеленчуци, млечни, месни и пчелни продукти, сладка, сокове и билкови тинктури. Още по обяд производителите

хукнаха да зареждат

нови продукти

Организатор на събитието бе в. “Български фермер” с подкрепата на Българската банка за развитие и със съдействието на община Пловдив и различни фермерски организации. Градът на тепетата е третият, в който се провежда фермерски събор, след Бургас и София. Там също имаше стълпотворение от купувачи.

“Още първият опит в столицата показа, че мястото за фермерски пазар в София е пред министерството на земеделието. Предвижда се той да се прави всеки месец до Нова година, а от следващата пролет и всяка седмица”, заяви Венелина Гочева, издател на в. “24 часа” и в. “Български фермер”, при откриването на събора под тепетата. Тя благодари на кмета инж. Иван Тотев за мястото за пазара в Пловдив. По думите ѝ клиентите ще покажат дали то е точното. И те го показаха.

“Ще се радваме, ако

Пловдив се

сдобие с нов

фермерски

пазар”,

посочи Гочева. Според нея важно е производителите да са мотивирани да се включват в подобни събития, да имат потребители за продукцията си и финансиране.

Фермерите предлагаха на клиентите да опитат от стоката, преди да си купят от нея. И купувачи, и производители останаха доволни.
Фермерите предлагаха на клиентите да опитат от стоката, преди да си купят от нея. И купувачи, и производители останаха доволни.

“Прекрасна, страхотна инициатива на в. “Български фермер” и на правилното място, каза кметът Иван Тотев.

“Пловдивчани са щастливи, че са домакини на събитието. Това е нещо донякъде носталгично, донякъде модерно - малко настрани от големите хипермаркети. Хората търсят такава продукция”, добави Тотев. Според него директните срещи на производители и потребители ще доведат до това Пловдив да има постоянен фермерски пазар. Кметът уточни, че през годините общината е повдигала темата в града да се прави подобен пазар. “Инициативи като тази на “Български фермер” ще помогнат нещата да се случат по-лесно”, убеден е кметът.

На откриването на фермерския пазар в Пловдив присъства и изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Румен Порожанов. “Фермерски пазари ще се проведат във всички областни градове, тъй като това е изключителна възможност за пряк достъп и комуникация на българския производител с потребителя”, посочи той и добави, че подобни събития не могат да се организират без съдействието на местните власти. Програмата за развитие на селските райони финансира частта за преработка и производство на земеделската, месната и млечната продукция. Така родните продукти не само по фермерските пазари, но и в експорта ще са с по-високо качество, каза Порожанов. Гостите, сред които главният редактор на в. “24 часа” Борислав Зюмбюлев, депутати, кметове и общинари, разгледаха щандовете на производителите и разговаряха с тях. Областният управител Здравко Димитров получи подарък от Тодор Ташков от Гоце Делчев - пирински чай и пчелен прашец за подсилване на имунната система. Още преди да дойдат гостите, пенсионери бяха проучили цените и започнаха

да пазаруват

цели чанти

Огромни розови домати по 2,50 лв. килото, консервни за 60 ст./кг и краставици за 1,50 лв. се изчерпаха за нула време. Зеленчуците се предлагаха на щанда на сдружението “Агродриймс” от с. Мало Конаре, Пазарджишко, в което влизат четирима фермери. “Обединихме се, тъй като видяхме, че така получаваме по-добър пазар и реклама”, каза управителят Галина Петкова.

В ползата от сдружаването се убедили и 8 фермери от Раковски, участващи във “Фермерско мляко” ООД. В Пловдив те продаваха прясно мляко и кашкавал от стопанството им. “Директната среща на производители с клиенти е начин да намерим по-бърз пазар за продукцията си”, заяви Надя Петкова от биофермата в пловдивското с Труд. Тя предлагаше екодомати по 3,50 лв. за кг, биочушки и патладжани по 3 лв. Само с лев над зеленчуците, отгледани по конвенционален начин. “Цените са такива, защото искам хората да знаят какъв е вкусът на чистата храна”, каза Петкова. Тя е строителен инженер, но вече се занимава единствено с биоплодове и зеленчуци. Към същото производство се е насочил и Стоян Симеонов от гара Елин Пелин, който е направил семейна биоферма “Софина”. Отглежда над 70 вида зеленчуци върху близо 100 дка. В стопанството помагат съпругата и двете дъщери. На техния щанд пловдивчани се редяха за кейл - листно зеле, богато на желязо и антиоксиданти. Връзката се предлагаше за 2 лв., но клиенти не липсваха, тъй като зеленчукът е полезен при анемия. “Не ползваме химия. Имаме 150 кв. м “легла” за калифорнийски червеи, които преработват оборската тор”, обясни Симеонов. Дъщеря му Ина добави, че фермата им има сертификат за съответствие на биологично производство.

Голям интерес на пазара предизвикаха екстрактите на “Билка Чудодейка”. “Избрани сме от министерство на икономиката да представляваме страната на различни форуми. Поканени сме в Лас Вегас да покажем продукта си “Чиста кръв”, който няма аналог в света”, каза Павлин Петров от фирмата. Тинктурата

помагала за

изхвърляне

на токсините

от организма. Съдържа зелен орех, карамфил, сладък пелин, бял равнец, маточина, горчив портокал. В ефекта на “Чиста кръв” се убедили и лекари. Фирмата произвежда над 20 вида спиртно-водни извлеци с лечебни растения. Най-много се купуваха тинктурите за дълголетие, мъжка сила и бистър ум. Бързо се изчерпаха и пчелните продукти.

“За имунитет всяка сутрин да се взема на гладно по лъжица прашец и мед. Разбъркват се в три лъжици кисело мляко”, казва 76-годишният Костадин Якофов. Той гледа пчели над 40 г. Изобретил е т.нар. “дънни прашецуловители”, за което през 2005 г. взема приза “Пчелар на годината”. Уменията си предал на дъщеря си Христина и тя се грижи за 120 кошера. Към производство на екомед пък се ориентирали фермери от Калофер. Бурканчетата на биопчелините “Попови” и “Начеви” се продаваха като топъл хляб. Пловдивчани се нахвърлиха да купуват и биосокове, сиропи, вина, пълнозърнести пръчици, вегански крекери. “Не очаквахме толкова голям интерес. Явно хората осъзнават ползата от чистата храна”, казаха фермери след закриване на пазара в Пловдив.