"Според мен наистина има загуба. Дали има и измама, това ще преценят органите на реда. Самият факт, че няма осчетоводавяне на получените суми във фирмата, вероятно това се е установило в процеса на обявяването по несъстоятелност, дава основание да се говори за едно откровено закононарушение", коментира пред NOVA финансистът Емил Хърсев.

Изказването му бе по повод ужилените от финансовата пирамида „Проксима”. Фирмата с управители Виолета Пенкова и Любомир Бишаров, пострадаха 52 души. Фирмата фалира през 2012 година.

„Убедиха ни, че сумите са гарантирани, а доходите ще са добри. Спазваше се доста висока конфиденциалност. Не сме подписвали никакви документи при даването на парите, получавахме само запис на заповед”, разказа един от потърпевшите, който е загубил над 100 000 лева.

Хората споделят, че лихвата не е била голяма – малко над тази, която предлага банката.

"Загуби винаги ще има, докато има бизнес и риск. Най-големите загуби по света хората понесоха от вложения в борсови ценни книжа", добави финансистът Емил Хърсев.

По думите му, ако има престъпление, човек отговаря с цялото си имущество, в случая задълженото лице или собственикът на фирмата. И даде за пример хората, които са загубили 60% от вложените си в банки пари.