Икономистите на БАН прогнозират икономически растеж от 2,9 на сто за 2016 година. Това съобщи доц. д-р Виктор Йоцов от Института за икономически изследвания при БАН на пресконференция в БТА.

Той представи есенната актуализация на Годишния доклад за прогноза за икономическото развитие на България за периода от 2016 до 2018 г. на Института .
Пролетната прогноза на БАН беше за растеж от 1,9 на сто. Според учените причините за променените прогнози са евентуални данни за по-добър туристически сезон и вероятните резултати от селскостопанската година.

Докладът за икономическото развитие у нас на Института за икономически изследвания при БАН се изготвя всяка година като проследява микро и макро икономическите показатели, външен, фискален и банков сектор, пазар на труда, състоянието на регионите и техните различия, и дава препоръки за подходящи политики за три години напред.

Пред 2016 г. за първи път се прави и междинна оценка на прогнозата на основата на реалното развитие на икономиката през първите две тримесечия на годината.

Информацията е на БТА.