Парите се дават за т.нар. обвързана подкрепа на млечното и месодайното говедовъдство

Над 62 млн. лева плати на повече от 12 000 фермери фонд “Земеделие” в петък. Субсидиите са за стопани, които отглеждат крави и са заявили подпомагане по 3 схеми за обвързана подкрепа - за млечни крави, за месодайни крави и/или юници, както и за крави под селекционен контрол. По първата схема са наредени плащания за 31 019 021 лв., по втората сумата е 16 263 141 лв., а по третата - 15 009 810 лв.

Платените средства са авансови с максимален размер до 70% от сумата, изчислена по съответната схема, уточниха от фонд “Земеделие”. Регламент №1617/2016 на Европейската комисия позволява тези преводи да се извършат след 16 октомври и до 30 ноември. През новата седмица се предвиждат авансови плащания и по схемите за овце и кози майки, както и за биволи.

Общият бюджет по трите схеми за обвързана подкрепа на млечното и месодайното говедовъдство е в размер на над 94,3 млн. лв. Със заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева от 19 октомври са определени ставките за едно животно. Те се получават, като одобреният от ЕК бюджет по всяка от схемите се разделя на броя на допустимите за подпомагане животни. Размерът на бюджета по всяка от схемите е идентичен на миналогодишния и разликите в ставките се дължат на различията в броя на заявените животни по съответната схема.

Така по схемата за обвързано подпомагане за млечни крави фермерите

ще получат

по 272 лв.

на животно

Увеличението на подпомагането се дължи на намаления брой на заявените животни по схемата с 5 процента.

За месодайни крави или юници определеният размер за подпомагане на глава животно е 206 лв. Намалението на ставката през тази година е в резултат на

увеличение на

заявените по

схемата

месодайни

крави с 24%

По схемата за обвързано подпомагане за млечни крави и/или месодайни крави под селекционен контрол фермерите ще получат по 275 лв. Разликата и при тази схема отново е заради нарастване на заявените за подпомагане крави под селекционен контрол с повече от 35 на сто.

До края на 2016 г. още 61,7 млн. лева ще бъдат насочени към животновъдството по схемите за преходна национална помощ. От тях

24,2 млн. лв. са

за изплащане на

първия транш

по схемата за Преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството (ПНДЖ1). По нея ще има и второ плащане, което е планирано за началото на 2017 г.

37,5 млн. лева пък са предвидени за пълния размер по схемата за Преходна национална помощ за овцемайки и кози майки, обвързана с производството (ПНДЖ3). Тези суми бяха одобрени на заседание на Управителния съвет на фонд “Земеделие”.

Разликата от 20,7 млн. лева до допустимия бюджет по преходната национална помощ за 2016 г.

ще бъде

преведена през

първите два

месеца на 2017 г.

Преходната национална помощ се отпуска само за секторите, за които са предоставяни национални доплащания през 2013 г., като максималният бюджет представлява намаляваща функция от одобрения от ЕК бюджет за схемите за национални доплащания за 2013-а. През 2016 г. финансовият пакет за всяка от схемите за преходна национална помощ може да достигне максимум 70% от пакета на съответната схема за национални доплащания през 2013 г. 

Спира се приемът за намаляване на

производството на мляко

От 20 октомври 2016 г. фонд “Земеделие” прекратява приема на заявления по мярката за помощ за намаляване на производството на краве мляко. След приключването на 12 октомври на втория период за свиване на доставките на мляко, Европейската комисия уведоми, че е

достигнат

максималният

общ размер

на количествата, подлежащи на подпомагане по делегиран регламент (ЕС) 2016/1612 на ЕК. Затова изпълнителният директор на фонд “Земеделие” Румен Порожанов е издал заповед №03-РД/2941 от 19.10.2016 г., с която се преустановява приемът по мярката.

Съгласно заповедта от 20 октомври се спира приемането на нови заявления по текущия прием за третия период на намаление, както и на заявления за четвъртия период.

Заявленията за помощ приети от 13 до 19 октомври и които се отнасят за третия период на намаление на продукцията, няма да бъдат одобрени за подпомагане.

От получената от ЕК нотификация става ясно, че за периода, обхващащ месеците ноември-декември 2016 г. и януари 2017 г., в страните членки са приети заявления за планирано

намаление на

производството

на краве мляко

с 97 880 тона

при определени за периода 12 198 тона. На тази база ЕК е изчислила коефициент на разпределение 0,12462762.

С влизащия в сила на 20 октомври регламент за изпълнение (ЕС) 2016/1845 Европейската комисия постановява прилагането на коефициента за всички заявления за втория период, приети по схемата, което води до редуциране на планираните количества за намаление.

По този начин за България одобреното намаление е 31 тона (при заявени 249,5 тона).

Коефициентът няма да се прилага за одобрените 304 заявления по предходния първи период, обхващащ месеците октомври, ноември и декември 2016 г.

Коефициентът ще бъде приложен за всички 27 заявления на млекопроизводители, които са кандидатствали от 22 септември до 12 октомври за втория период на намаление на продукцията.

Припомняме, че срокът за подаване на заявления за плащане по схемата за първия период е от 3 януари до 14 февруари 2017 г., а за втория период - от 1 февруари до 17 март 2017 г. 

По схемата производителите получават помощ от ЕК, ако намалят доставките на краве мляко.
По схемата производителите получават помощ от ЕК, ако намалят доставките на краве мляко.