На 26 май се е издължила и изпълнила ангажиментите по решението на Брюксел

Правителството даде съгласие министърът на финансите Владислав Горанов да прекрати договора за срочен депозит, сключен между Министерството на финансите и Първа инвестиционна банка на 28 ноември 2014 г. Това стана на заседанието в сряда.

Договорът, с който се предостави държавна помощ на ПИБ от 1,2 млрд. лв., бе сключен след получаване на одобрение от Европейската комисия.

В средата на 2014 година банката получи сумата със съгласие от ЕК, след като бе подложена на анонимна атака и за ден тя трябваше да изплати над 800 млн. лв.

Комисията установи, че ликвидната подкрепа за ПИБ е свързана с последиците от проблемите на пазара след затварянето на КТБ, а не се дължи на структурен проблем в банката.

Впоследствие планът за преструктуриране на банката бе одобрен от Европейската комисия през ноември 2014 г., като дотогава банката вече беше възстановила 300 млн. лв.

Съгласно плана ПИБ пое ангажимент да върне помощта за ликвидност на определени дати. Освен това българските власти представиха набор от ангажименти за възстановяване на ликвидността на ПИБ и за подобряване на нейното корпоративно управление и политики за управление на риска. За да се ограничат отрицателните последствия за конкуренцията от помощта, България наложи няколко ограничения в поведението на банката по време на периода на преструктуриране, например ПИБ не може да изплаща дивиденти, да използва агресивни търговски практики, да придобива предприятия и др.

Изпълнението на плана беше наблюдавано от независим експерт, който предоставяше редовни доклади пред ЕК.

На 26 май тази година ПИБ изплати държавната помощ и спази всички свои задължения по Решението на ЕК, приложението към него и плана за преструктуриране, пише в съобщението на правителствената пресслужба. Предвид това, както и липсата на други финансови задължения на банката към държавата по договора, той ще бъде прекратен.