Държавата имала буфери, няма да взема нов външен заем догодина

Приоритети в бюджета за догодина са образованието, здравеопазването и модернизацията на армията, за които са отделени повече средства.

Това заяви в петък финансовият министър Владислав Горанов на заседанието на тристранния съвет, на което бе обсъждан бюджетът. Горанов посочи, че за армията са предвидени още над 600 млн. лв. в следващите три години, а през 2017 г. се дават допълнително 230 млн. лв. за кораби и самолети.

Министърът подчерта и новия механизъм за финансово подпомагане на общини в лошо финансово състояние, които ще получат нисколихвени заеми.

“Съгласен съм бюджетът за догодина да бъде наричан скучен и да не предизвиква скандали, защото имаме много по-важни въпроси за решаване. Това е бюджет на спокойствието в икономиката”, каза Горанов.

Той подчерта заложения нисък дефицит от 1,4%, ръста на доходите и на капиталовите разходи. И посочи, че ръстът на икономиката ще се ускорява през следващите две години. Заради наличните буфери догодина страната ни няма да тегли нов външен заем. Най-вероятно ще емитираме ДЦК на върешния пазар, каза министърът.

От 1 януари 2017 г. най-ниската заплата ще се увеличи с 40 лв. и ще стане 460 лева, е записано в бюджета.

Детските остават 37 лв. месечно за едно дете, 85 лв. за второ, 130 лв. за трето, 140 лв. за четвърто и по 20 лв за всяко следващо. 340 лв. е еднократната помощ при раждане на дете.

Родителите на дете с над 90% увреждания и до 18 г. вече ще получават 930 лв. на месец. Ако увреждането е между 70- 90%, помощта ще бъде 450 лв., а при между 50- 70% - 350 лв.

От 1 юли 2017 г. пенсиите се увеличават с 2,5%, а вноската към НОИ се вдига с 1% и става 18,8%. Таванът на пенсиите остава 910 лв. Стажът за пенсия ще расте с по 2 месеца на година.

Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите става съответно 460 лв., 500 лв., 550 лв. и 600 лв. Без промяна е планиран максималният осигурителен доход - 2600 лв.

2,4 млрд. лв. повече приходи са планирани да влязат в хазната догодина. 500 млн. лв. повече са планирани за социални разходи.

Разходите на общественото осигуряване ще са 10,4 млрд. лв. От тях 9 млрд. са за пенсии. НОИ ще е на дефицит от 4,3 млрд. лв., който ще се покрие от бюджета.

3,4 млрд. лв. има НЗОК - с 247 млн. повече.

Издръжката на чиновниците догодина ще струва на хазната 400 млн. лв.

От министерствата най-голямо увеличение получават регионалното министерство - с 22% до 401 млн. лв., транспорта - с 20% до 271 млн. лв., образованието ги следва с ръст на средствата от малко над 9%. Традиционно МВР получава най-големия бюджет- 1,2 млрд. за година. Парите се свиват само в земеделското министерство. За съдебната система също има голям скок - с почти 20% до 565 млн. лв.

Ръст на доходите, ниски данъци и спад на безработицата

През 2017 г. доходите от труд ще нараснат с 5,4%, е записано в бюджета. От Министерството на финансите посочват, че темпът на изменение ще остане висок в резултат от ускоряването на реалната производителност, нарастването на цените и търсенето на труд.

Нарастването на доходите ще изпреварва повишението на цените. В бюджета за 2017 г. е записано, че инфлацията се очаква да е 1,5%.

Повишението на доходите ще е съчетано с намаление на безработицата, която догодина ще падне на 7,3%

На пазара на труда през 2017 г. се очаквали разнопосочни тенденции - заради влошаване във външната среда ще е по-малко търсенето на работна ръка в промишлеността, но вътрешната икономическа активност ще подкрепя заетостта в услугите. Министерството напомня, че заради увеличената възраст за пенсиониране по-малко хора ще напуснат пазара на труда.

В проектобюджета не се предвиждат данъчни промени - доходите на хората и на фирмите ще се облагат с 10%, ставката на ДДС се запазва.

Изключение са само акцизните ставки за цигарите, които ще растат плавно. Приносът от планираното увеличение на акцизите върху цигарите щял да бъде от 0,1 до 0,3% върху общото поскъпване.