Отново е удължен срокът за подаване на оферти за концесията на летище София. Кандидатите могат да подават оферти до средата на декември. Поредното удължаване на срока е по искане на две компании, които имат интерес към сделката, съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски пред БНР.

"Ние така или иначе никога не сме очаквали да приключим процедурата до края на 2016 година, тъй като физически това е невъзможно. Все пак, дори удължавайки до средата на декември, самата комисия трябва да работи поне месец, след което да се спазят всички процедури, в случай че има обжалвания. Те - така, както са предвидени за 2016 година - с този потенциален приход за бюджета, ще бъде прехвърлен за 2017 година", каза Московски.

Крайният срок за офертите за търга вече беше удължен през септември с един месец, тоест до 18 ноември, заради засилен интерес към процеса.

Преди дни стана известно, че турският холдинг Limak Holding, руската банка ВТБ Капитал и швейцарската Flughafen Zuerich заедно ще подадат оферта за 35-годишната концесия за опериране на летище София. Информацията е на агенция Ройтерс, която се позова на свой източник.

Българското правителство очаква търгът за оператор на летището в София да вкара в хазната приходи от около 1,2 млрд. лева. С част от тези приходи държавата възнамерява да подпомогне хронично изпадналата в криза БДЖ.

В инвестиционната програма на бъдещия оператор е заложено реновиране на Терминал 1, припомни министърът преди месец. По думите му е технически възможно летището да бъде разширено с втора писта, ако се наложи. В сегашния му вид с една писта аеропортът може да обслужва до 10 млн. пътници, а годишно преминават до 4 млн., така че към момента не се налага строителството на втора писта.