По оперативни данни, положителното търговско салдо от търговия със селскостопански храни е нараснало с над 5.6%. Това заяви пред журналисти министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева, след отбелязването на Деня на хранително-вкусовата промишленост в София, съобщи „Фокус“.

„България задоволява собственото си потребление със над 90% българско производство. На агнешкото месо е над 92%, на телешкото – 68%. Най-ниски са данните за свинското и пилешкото, но при пилешкото следва да отчитаме, че имаме високи количества, както внос или вътрешно общностна доставка, така и износ. Там не може този показател да даде някаква представа“, обясни министър Танева.

„За втора поредна година имаме растеж в производствата както на земеделските продукти“, допълни още тя. По думите ѝ страната ни продължава да отчита ръст въпреки конкурентостта на европейските земеделски производители и единния общностен пазар. „Ние приехме и политики, които водят до изсветляване на сектора“, подчерта земеделският министър.