Минималната пенсия ще е 165,25 лв., таванът остава 910 лв.

Минимална пенсия от 165, 25 лв. от 1 юли 2017 г. записаха депутатите в малкия бюджет на ДОО и в този за държавните финанси.

От средата на идната година се увеличават възрастта и стажът за пенсия за всички категории труд, реши парламентът в сряда. Депутатите

приеха на второ

четене двата

“малки

бюджета” - на

ДОО и на НЗОК,

и започнаха дебати по “големия бюджет” за държавните финанси. Обсъждането и гласуването му продължават и днес.

От юли догодина тежестта на всяка година трудов стаж във формулата за изчисляването на пенсиите се вдига. Максималният осигурителен доход остава 2600 лв. Предложението на АБВ той да се вдигне до 3000 лв. не бе прието. Така таванът на пенсиите и догодина остава 910 лв.

Минималният доход, върху който ще правят вноски самоосигуряващите се лица, се променя така: при доход до 5400 лв. - 460 лв., за доходи от 5400,01 лв. до 6500 лв. той става 500 лв., 550 лв. ще дължат тези, които получават от 6500,01 лв. до 7500 лв., а при над 7500 лв. вноската се вдига на 600 лв.

Непроменен остана размерът на вноската при самоосигуряващи се лица, които не са започнали дейност - 460 лв.

Няма промяна при минималния осигурителен доход за земеделските стопани - той остава 300 лв., колкото е в момента.

Обезщетението

при безработица

остава 7,20 лв.

на ден, след като залата отхвърли предложението на АБВ то да се вдигне до 9,60 лв.

Паричното обезщетение за отглеждане на малко дете през втората година от майчинството също остава 340 лв. на месец, колкото е в момента.

Депутатите подкрепиха предложението на кабинета приходите и разходите от трансферите по бюджета на ДОО за догодина да са 10,3 млрд. лв. От тях от осигуровки трябва да бъдат събрани 5,6 млрд. лв. Разходите за пенсии са 8,9 млрд. лв., а за социални помощи и обезщетения са предвидени 1,3 млрд. лв. За осигуровки в секторите отбрана и сигурност са 6,08 млн. лв.

Почти без дебати в зала бе гласуван на второ четене бюджетът на НЗОК.

3,4 млрд. лв.

ще са парите за

здраве догодина, решиха депутатите. Здравният министър в оставка Петър Москов заяви, че това гарантира продължаване на реформите в сектора.

В сряда парламентът гласува на второ четене и част от рамката на държавния бюджет за 2017 г. със 72 гласа “за”, 22-ма “против” и 14 “въздържали се”. Приходите от помощи и дарения са 21,9 млрд. лв. , записаха депутатите. Разходите за 2017 г. са 11,09 млрд. лв. Бюджетният трансфер е 10,7 млрд. лв. Вноската в общия бюджет на ЕС е 992,5 млн. лв.

Гласуваното във вторник от бюджетната комисия

увеличение с

10 млн. лв. за

БАН не бе

подкрепено

В обяснение за отрицателен вот Милен Михов от ПФ заяви, че е недопустима “преднамерената или случайна подмяна на решението на бюджетната комисия”. Така догодина БАН ще разполага с 80,8 млн. лева, а Софийският университет - с 51,6 млн. лева.

Скандалът около парите за наука предизвика трета поредна поименна проверка на кворума, след която заседанието бе прекратено. Обсъждането и гласуването на проекта за държавните финанси ще продължи и днес.

Искане на Патриотичния фронт да се отпуснат 2 млн. лева за националното честване на 180 години от рождението на Васил Левски също не беше прието.

Методи Андреев от ГЕРБ пък поиска преразпределение на парите за сектор “Сигурност” заради променената геополитическа ситуация и кризата с миграцията.

Службите за

сигурност трябва

да са с

по-големи

бюджети,

а те остават без промяна, подчерта Андреев. Той даде за пример Хърватия, в която бюджетът на разузнаването е над 40 млн. евро, докато нашият е 23 млн. лева.

“Военна информация”, която има надеждни източници в Близкия изток, има 44 млн. лева, а държавната агенция “Техническа информация” получава 48 млн. лева. Ако искаме да имаме модерен сектор “Сигурност”, не може да продължаваме да инвестираме по този архаичен начин, това може да има опасни последици”, предупреди депутатът.