Техническият проблем се

превърна в политически

Намалиха напрежението на тока заради недостиг на мощности в централите. В жилищата далеч от трафопостовете е възможно да гърмят уреди, казват експерти. От четвъртък започва ново голямо застудяване, а през уикенда температурите сутрин пак ще паднат до минус 20 градуса. В четвъртък от север към Балканите се спуска студен арктичен въздух, съобщи синоптикът от “ТV Мет” Симеон Матев. В мразовитата събота сутринта ще е от -13 до -8, а в северните и западните части се чака полярен мраз - минус 20.

Очакваният кучешки студ и пиковото потребление на ток предизвикаха скандал и в парламента на тема режим на тока. Всъщност началото на споровете даде бившият министър на енергетиката Румен Овчаров. Пред “24 часа” той заяви, че режимът на тока вече е започнал. И се позова на писмо на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) до министъра на енергетиката Теменужка Петкова от понеделник. В него сред мерките, предприети, за да се спестяват мощностите, е записано, че “през почивните дни и от 17 до 23 ч на работните дни напреженията на шините -

средно

напрежение в

подстанциите се

намалява

с 3-5%,

без това да засяга качеството на електроенергията за крайните потребители, в това число и електроразпределителните дружества. В резултат електрическият товар се намалява до 150 мегавата”.

Според Овчаров падането на напрежението ще увеличи сметките за ток на хората.

“24 часа” се допита и до независими експерти. Те казват, че намаляването на напрежението е в рамките на нормативите, които предвиждат напрежение между минус 10% и плюс 10%. Това нямало да вдигне сметките, но щяло да увеличи готвенето на ястие с примерно 10 минути.

Експертите обаче отбелязват, че жилищата в близост до трафопост имат напрежение от 240 волта, а тези, които на накрая - към 197 волта напрежение. При намаляване с още 3 до 5% това може и да предизвика изгаряне на електроуреди.

В парламента депутатите от БСП Таско Ерменков и Жельо Бойчев разпространиха писмото на ЕСО до министър Петкова. Социалистите смятат, че електроенергийната система на България е в състояние на тревога. Според говорителя на БСП Жельо Бойчев България внася ток, достигащ до 175 мегавата за час, въпреки че са активирани всички резервни мощности.

По думите му по същество в България вече има

режим на тока, но

той още е само

за индустриалните

предприятия

В парламента веднага пристигна и министър Петкова. “Българските граждани да бъдат спокойни, енергетиката е в стабилно състояние и няма никакви рискове за нея”, заяви тя.

Депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев репликира: “Препоръчвате да се запасяваме със свещи ли” - попита ги той и заяви, че тревогата е само във вижданията на БСП. “В какво обвинявате Теменужка Петкова, в това, че не може да контролира времето ли”, заяви още той.

Пред “24 часа” друг депутат от ГЕРБ - Валентин Николов, каза: “С енергетика приключихмее предишния мандат, с енергетика свършва и този”. И допълни, че пиковете вече са минали и колегите им от БСП са закъснели да предизвикват паника.

Заговори се и за водата. Таско Ерменков от БСП заяви, че има исторически най-ниското ниво на завирени обеми в големите язовири за последните 10 г., при положение че сухи години не е имало. “Няма повече възможности за ползване на вецовете. Наличните въглищни запаси в централите са чувствително под регламентираните количества според писмото на изпълнителния директор на ЕСО.

По друг начин звучаха думите на министър Петкова Няма никакъв риск, контрира министър Теменужка Петкова.

Няма никакъв риск, контрира министър Теменужка Петкова.
. “Дружествата от държавната енергетика се справиха блестящо в тази ситуация.

Няма никакъв риск

и проблем с електрическото захранване на гражданите”, заяви тя. И отдаде безпокойството отляво на предизборната кампания. По-късно от министерството огласиха проверките на енергото и на тецовете. Не са установени надписвания на сметки и повредени електромери. Инспекция в тецовете установила, че до 6 януари складовете са били 100% пълни, след това резервите са намалели. Лошото време създало временно затруднение с ритмичните доставки на въглища от Маришкия басейн. От “Мини Марица-изток” съобщиха, че от началото на годината до 24 януари са добити 1 973 000 т въглища и изпълняват заявките.

Язовир “Чаира”
ни спаси от режим
на тока в студовете

ПАВЕЦ “Чаира” се пуска от 3 до 7
минути и поема пика на системата.
Централата балансира не
само АЕЦ, но и ВЕИ-тата

Защо казват, че ПАВЕЦ “Чаира” спасява електроенергийната система на страната? Язовир “Белмекен” - големият водоем, част от ПАВЕЦ “Чаира”

Язовир “Белмекен” - големият водоем, част от ПАВЕЦ “Чаира”

Помпено-акумулиращата водноелектрическа централа може да включи мощностите си от 3 до 7 минути. И при критична ситуация да влезе бързо в паралел с електроенергийната система. Това казва шефът на Централното диспечерско управление (ЦДУ) Пламен Герджиков. Според други експерти това може да стане за време между 1 и 3 минути.

Какво става при пиково потребление или когато мощностите не достигат, или въглищата на централите, на които е плащано да са в резерв, са замръзнали?

Какво се е

случвало

около 8 януари,

когато бяха отбелязани рекорди в 20-годишното потребление на страната - 7600- 7700 мегавата към 19 ч?

Първо са били натоварени тецовете. Шефът на ЦДУ Пламен Герджиков казва добри думи за американските централи, може би за първи път някой прави това, откакто са пуснати. Когато потреблението се е увеличавало, втората стъпка е била да се “вдигне савакът” на водата от язовирите и да се включват големите вецове на НЕК. С тях допълват пиковото потребление на системата. Защото няма по-бързо включване на енергийни мощности от тези, които са на вода. Обикновено вецовете се пазят за критичен резерв на системата. В енергетиката казват, че те са златото, защото с тях може да се балансира системата. А

диамантът в

короната е

ПАВЕЦ “Чаира”

Тъй като язовирите вече са пълни на 56,2% и водата трябва да се пази, се налага да се пуска ПАВЕЦ “Чаира”. При нея водата от горния язовир, след като се произведе токът, попада в долния, а след това с помпи се качва горе. Така водата е оборотна и не се излива в реките.

Освен “Чаира” има още две ПАВЕЦ - “Белмекен” и “Орфей”, но те са с малка мощност.

“Чаира” е най-голямата ПАВЕЦ в Централна и Източна Европа. Строителството ѝ е започнало през 1980 г. завършена е чак 1995 г., заради липса на пари. Говореше се, че тя струва над 1 млрд. долара. Построена е, за да “балансира” блоковете в АЕЦ “Козлодуй”. Работата на атомната централа е постоянна (тя е базов товар), не може да се намалява мощността на блоковете, или пък при малкото потребление през нощта, те да се спират. Другият смисъл е такава голяма ПАВЕЦ при отпадане на един блок в “Козлодуй” веднага да може да го замести. Затова и е построена помпено-акумулиращата ВЕЦ.

Горният язовир е “Белмекен”, той е с обем 141 млн. куб. м и е част от каскадата “Белмекен-Сестримо”. Долният, който е важният в системата на ПАВЕЦ, е “Чаира”. Той е малък, с обем 4,2 млн. куб. м вода. Иначе останалата вода на “Белмекен” отива в другите вецове на каскадата и оттам в Марица.

Докато в началото “Чаира” балансира АЕЦ “Козлодуй”, бумът на фотоволтаици и вятърни централи променя картината. Сега, когато те са над 2000 мегавата мощност, “Чаира” се използва и за тяхното балансиране.

Защото какво прави системата, като

падне голям

товар от

фотоволтаици,

когато се скрие

слънцето

Трябва заместител, който да се включи за минути. И това са машините на ПАВЕЦ. Произведеният ток от слънце е най-много между 13 и 16 ч, когато има и спад на потреблението. Тогава се включват машини на ПАВЕЦ да помпат вода и през деня.

Какво се прави, когато вятърните паркове произвеждат ток между 3 и 6 ч през нощта при минимално потребление? Ами включват се помпите на ПАВЕЦ “Чаира”, за да се ползва токът им заедно с този на “Козлодуй”.

Така че “Чаира” се използва за балансиране на системата - да не се спират фотоволтаиците през лятото, вятърни централи през нощта и да им се изкупува на преференциални цени електроенергията.

Разходите на “Чаира” в помпен режим се дължат и на топлофикационните централи, чийто ток също задължително се изкупува.

Друг проблем на системата е, че битовите потребители и малкият бизнес имат променливо потребление - пиковете са вечер - между 19 и 24 часа, а спадовете през нощта - между 1 и 7 ч сутринта. Отклоненията се поемат при изчерпване на регулиращия диапазон на централите от ПАВЕЦ. Експертите на НЕК казват, че разликата между пиково и минимално потребление е 2000 мегавата. Така че се разчита на балансьора. Мощността на четирите машини в “Чаира” като генератор (производител) на ток е 864 мегавата, блоковете в “Козлодуй” са по 1000 мегавата. Мощността им в помпен режим е 788 мегавата. Помпите ползват на година между 650-1100 млн. киловатчаса електроенергия.

Проблемът е, че на пълна мощност турбините могат да работят само 8,5 ч дневно (тоест да произвеждат ток), а като помпи - 10,7 часа. Така е, защото язовир “Чаира” е малък. По тази причина в проект и изпълнение е втори долен язовир - “Яденица”. Той е в съседна долина и ще бъде свързан с досегашния долен язовир.  Диспечерите в Електроенергийния системен оператор следят непрекъснато натоварването на мрежата.

Диспечерите в Електроенергийния системен оператор следят непрекъснато натоварването на мрежата.

Очакват 783 млн. куб. м сняг

в енергийните водоеми

ТИХОМИР ТОНЧЕВ

Снегът, който ще се стопи във водосборите на енергийните язовири, се изчислява на 783 млн. куб. метра, съобщиха от екоминистерството. Снежните запаси са 2 пъти повече от 2016 г., когато са били 387 млн. куб. м.

Това ще осигури достатъчен приток и ще гарантира потреблението, коментираха от ведомството на министър Ивелина Василева. ИВЕЛИНА ВАСИЛЕВА

ИВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
 Във водоемите имало и достатъчен обем, който да поеме снеготопенето без опасност от наводнения. Екоминистерството следяло всекидневно състоянието на 53 комплексни и значими язовира. Към 24 януари в тях има 3 474,8 млн. куб. м, което било 54% от общите им обеми.

Водата в язовирите за питейно-битови нужди е 1054,7 млн. куб. м, което е 70,3% от капацитета им. Водоемите за напояване са пълни на 46,2%, а енергийните - 55,5 на сто.

Купуват се 100%
повече дърва и
въглища, вдигат
рязко цените им

Двойно са се увеличили продажбите на дърва и въглища в сравнение с януари миналата година, казват от един от най-големите дистрибутори в страната.

Бяхме на ръба на няколко пъти да се свършат и дървата, и въглищата, но в последния момент зареждахме. Досега не сме имали липса, казаха от големия дистрибутор.

Студът обаче е качил цените. Кубик дърва струва около 107 лв., увеличението е към 10 лева.

Поскъпването на въглищата обаче е от 300 на 400 лв. Това се налага един път заради замръзването на Азорско море, пускали се ледоразбивачи, за да могат да минат корабите с въглищата. Освен това българските превозвачи вдигали двойно цените на превозите в тези тежки метеорологични условия.

Очаква се дървата да поскъпнат още, веднага след като се продадат наличните, ще се зарежда с дърва, които се извличат в снежното време, което също ги оскъпява. (24часа)