Четири компании взеха наградите на германската икономика. Отличията се връчват от Германско-българската търговско-индустриална камара на фирми, допринесли през последните 12 месеца за развитието на икономическите отношения между двете страни.

Този конкурс отличава развитието на бизнеса, който допринася за двустранните отношения България-Германия, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова при откриването на церемонията.
Тя определи като приоритет на Столична община привличането на инвестиции. Радвам се, че близо 100 германски предприятия работят на територията на София, добави кметът.

В последните години София се нареди в Топ 30 на най-развиващите се градове. На първо място е в ЕС по ръст на БВП през последните 10 години, заяви столичният кмет.
Тя каза, че безработицата в столицата е на рекордно ниски нива. И добави: "Всичко това се дължи на вас - представителите на бизнеса"

В първата категория „Голямо предприятие“ наградата взе "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД.

За победител в „Малко и средно предприятие“ бе избран "Мултивак България Продакшън".

Призьор в категория „Корпоративна социална отговорност“ стана "Билла България".

В категория „Иновации“ отличието отиде при "Кауфланд България".

Посланикът на Германия в България Детлеф Лингеман отбеляза, че 2016 г. е била много успешна за българо-германските отношения, принос за което има и немската камара.
Посолството заедно с камарата ще продължи да води диалог с правителството за теми като реформи -съдебни и административни, каза той.
Посланикът определи наградата на немската икономика като голямо признание.

"С икономическия ръст от 3-6% България отчетливо стои над средното в ЕС. Според нашите прогнози износът от България за Германия ще се ивеличи с 6,5-6,8 на сто, което е рекорд. Така Германия остава най-големият пазар за български стоки", каза Тим Курт, президент на Германско-българската търговско-индустриална камара.

Митко Василев, управител на камарата приветства, присъстващите на 13-тия новогодишен бал на немската камара. Благодаря ви за смелостта да поемете по пътя на предприемачеството и че избрахте България като място, на което да развивате идеите си, каза той.