Българите все по-отрано резервират пътуванията си през годината и стават все по-взискателни към предлаганата туристическа услуга, посочват туроператорите. Увеличават се пътуванията през почивните дни, като интерес има към ваканции и пътешествия, както в страната, така и в чужбина. Виждат се конкретни опити Турция да се възстанови като лидер у нас на пазара на летни почивки, подобни усилия се виждат и от Египет, информира БНР.

Според Байко Байков - председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, българските туристи са изключително информирани.

"Предпочитанията за ваканция през тази година е предимно по Средиземноморието – Гърция, Италия и Испания.Ранните записвания дават отстъпки в цената от 10 -15 на сто. Краят на февруари е най-близкият срок, в който се изчерпват голяма част от тези промоции. Успокояващо е, че до края на март могат да се намерят предложения макар и с по-малка отстъпка в цената, а някои фирми дори удължават този срок. Гърция е лидер по отношение на най-изгодните почивки извън страната, освен Турция", каза още Байков.

По отношение на ваканциите вътре в страната олинклузивът или всичко включено в цената, не е предпочитан от българските туристи, посочи Байко Байков.

Ниско тарифните авиокомпаниите в голяма степен насърчават пътуванията, както на изходящия, така и на входящия туризъм и правят офертите по-привлекателни. Необходимо е страната ни да се рекламира по-засилено и да направи туристическите си услуги по-добре видими в Интернет, подчертават туроператорите.