Служебният министър на икономиката Теодор Седларски се срещна с представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), съобщиха от държавното ведомство, цитирани от БТА.

Участниците в срещата са посочили проблемите, на които трябва да се търсят решения за по-ефективно и прозрачно икономическо развитие на страната.

"Търсим всички възможности за намаляване на административната тежест чрез подзаконови нормативни актове. Диалогът с бизнеса е сред основните ангажименти на министерството и за нас най-важното в този процес на обмен е да търсим възможности за реализация на полезните инициативи", е заявил Седларски.

Въпросите, които са поставили работодателските организации по време на срещата, са били свързани с обучението на кадрите, прозрачността при организиране на обществени поръчки, намаляването на регулаторните режими до минимално изискуемото от ЕС законодателство, отпадането на клас "прослужено време", както и мерки за намаляване на административната тежест.

Председателят на АИКБ Васил Велев е подчертал, че основният проблем за членовете на асоциацията от години е осигуряването на кадри за бизнеса. "Трябва да има насърчаване на реализацията на кадрите в страната за професиите, които изпитват недостиг на специалисти", е казал Велев. Според него трябва да се направи актуализация на учебните програми с активното участие на представители на утвърдени предприятия, водещи в своята област.

Друг въпрос, поставен от АИКБ, е бил за дефиницията за малките и средните предприятия. От Асоциацията настояват един от приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. да бъде промяна в дефиницията, като наред с числеността на персонала се вземат предвид и обемите на продажбите или счетоводните резултати.

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов е поел ангажимент да информира участниците за мерките, които ще бъдат взети за ускоряване на работата по оценяване на проекти по оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" и подобряване на дейността на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Обсъдени са били и въпроси, свързани с подобряване на работата и на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.