На 5 януари Wine Enthusiast постави България на второ място в топ 10 на най-добрите дестинации за винен туризъм за 2017, пише сайтът bulgarianwine.net.

Майк де Симон и Джеф Йенсен, които завеждат класацията са били поканени от Probegex за членове на журито на Concours Mondial de Bruxelles (Световното изложение на Брюксел) през 2016. Те са посетили Пловдив и региона и дори са споделили добрите си впечатления.

Concours Mondial de Bruxelles е най-престижното независимо винено състезание в света. През 2016 се провежда в Пловдив, където над 320 професионални съдии (енолози, сомелиери, журналисти, занимаващи се с вино, купувачи и вносители на вино) от 52 националности са опитали и оценили над 9,000 вина и спиртни напитки от 55 страни. Миналата година българските вина са спечелили 109 медала (рекорден брой медали в цялата история на българското участие в конкурса!).

"Wine enthusiast" също споменава и заведения за хранене и дегустация на вино: „На само няколко минути от Стария град ще намерите прекрасна дегустационна във Винарско имение Драгомир, където можете да опитате вина от местни и международни сортове. Друга очарователна възможност е Изба Братя Минкови, построена на живопосен хълм. Една от най-старите български винарни, Асеновград ООД, е основана през 1947. Нейното Шато Асена е прекрасно място, където да се отбиете на път към Бачковския манастир..." и някои забележителни вина: "Качественото винопроизводство може и да е пострадало през комунистическия период, но днешните млади, пост-социалистически производители създават отлични вина от местни сортове. Мавруд е сред водещите сортове червено грозде. От него се произвежда силно, таниново червено вино, което може да остане самостоятелно или да бъде смесено с международни сортове като Каберне Совиньон, Сира или Мерло. Произвежда се и вино от ароматното червено грозде Рубин. Бели вина се правят от местните Мискет и Димят, както и от по-познатите Шардоне и Вионие. Правят се по-свежи, ферментирали в неръждаеми съдове или отлежават в дъбови бъчви."

Ето и списъка за всеки вкус, паспорт и желание за изследване на света отвъд бутилката вино:

#1 Cafayate (Кафаяте), Аржентина.
#2 Тракийска низина, България
Обградена от Черно море от Изток и Гърция от юг, българската Тракийска низина съчетава археологически чудеса и модерни вина.
#3 Канарски острови, Испания
#4 Марлборо, Нова Зеландия
#5 Прованс, Франция
#6 Лондон, Обединеното кралство
#7 Калистога, САЩ
#8 Сицилия, Италия
#9 Рейнгау, Германия
#10 Худ Ривър, САЩ

България вече не е скрита винена дестинация (макар все пак да има някои туристически бягства, които определено ще ви впечатлят!). Но побързайте! Най-добре да резервирате винения си тур, да си приготвите багажа и да опитате българските вина преди 2019 (през тази година Пловдив ще бъде Европейска столица на културата) и ще бъде доста по-претъпкано от обичайното!