Като сравнително добра за българските авиокомпании определиха от Асоциацията на българските авиокомпании /АБА/ изминалата 2016 г. на 15-ата си годишна среща. Ръстът на превозените за миналата година пътници от и до българските летища е 23%, отчете Светослав Станулов - председател на АБА. Прогнозният ръст на пътници от родната ни гражданска авиация за следващите години е от около 10-12%, предаде БТА.

Този 15-годишен период може да се раздели на два етапа - до присъединяването ни в ЕС и след това. След 2007 г. авиацията ни внедри европейските регламенти и продължи да лети със западноевропейски и американски самолети. Това беше период на работа в силно конкурентна среда, защото имаше "Открито небе", посочи Станулов.

През изминалата година през българските летища са преминали общо 9,2 млн. пътници, пътували с редовни или чартърни полети. От тях 4,8 млн. пътници са преминали през Летище София.

Участието на българските авиокомпании расте в този дял. Обслужените от тях пътници са около 2,2 млн. за миналата година, със 170 хил. повече от 2015-а. Около 35% са чартърните, останалите са редовни полети, отчете Светослав Станулов.

На въпрос ще се сбъдне ли прогнозата за недостиг на пилоти през настоящата и следващата година Станулов каза, че проблемът остава. От АБА заявиха, че държавата трябва да осигури стипендии на обучаващите се пилоти, за да бъде то достъпно за тях.