Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че и държавата може да се включи като купувач

10 кандидати за активите на ЧЕЗ в България се очаква да подадат оферти, научи в. “24 часа”. Към този момент все още са актуални имената на тримата български кандидати - на Николай Вълканов, председател на УС на “Минстрой холдинг”, на братята Пламен и Атанас Бобокови, собственици на “Приста ойл”, както и на търговеца на ток Валентин Христов с неговата фирма “Фючърс енерджи”.

Румънската Electrica също била сред сериозните кандидати, които искат да придобият бизнеса на ЧЕЗ у нас. Възможно обаче било да се откаже в последния момент.

Сред експерти в енергийния бранш се говори, че

интерес били

проявили още

турски фирми,

фонд от Англия

и компании от

Русия и Италия

Голям турски холдинг бил питал за сделката, но след това се отказал. Друга турска фирма проучвала 3 български компании, с които да участва в сделката, но след това решила да даде оферта сама.

Според трети източник в надпреварата са останали българските инвеститори.

Около десетина компании са подписали договор за конфиденциалност, казват осведомени, което е индикация за интерес.

Възможно е някой да подаде оферта само за активите на ЧЕЗ в разпределението и снабдяването, друг за пакет с ТЕЦ “Варна”, трети - само за ТЕЦ “Варна”.

Както в. “24 часа” писа, срокът за подаване на индикативни оферти бе отместен във времето, сега е 21 април.

Едва след това е възможно ЧЕЗ да съобщи с кого ще продължи преговорите.

Според някои наблюдатели до края на април ще е срокът за обвързващи оферти. Други казват, че въпреки че се бърза сделката да приключи преди изборите в Чехия, които са през септември, тя ще се проточи.

Неофициално се твърди, че

чехите ще искат

800 млн. лв. за

бизнеса си в

България,

но експерти твърдят, че след дю дилиджънса (финансов, данъчноправен, екологичен, технически анализ преди придобиване) цената ще е между 200 и 220 млн. евро. Друга прогноза е за числа между 220 и 350 млн. евро.

Около евентуалната продажба на активите на ЧЕЗ в България течеше предизборна тишина, но в четвъртък тя бе нарушена. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви по Нова тв, че ако нейната партия спечели изборите и сформира правителство, ще бъде обмислена възможността

държавата да

изкупи обратно

енергото,

ако има достатъчно финансови резерви в бюджета.

В. “24 часа” преди месец писа, че от високо правителствено ниво е било възложено да се прецени дали държавата да влезе в сделката за ЧЕЗ. С днешна дата запознати казват, че

е имало работна

група, която да

направи анализ,

но тя е дала

отрицателно

становище

на въпроса дали държавата да се включи като кандидат - купувач. Други източници от енергетиката коментират, че по-скоро Нинова прави реверанс към патриотите.

Междувременно вчера бе съобщено, че Комисията за финансов надзор забрани на “ЧЕЗ Електро България” да гласува точките в дневния ред на насрочено за 23 март извънредно общо събрание на акционерите. Дневният ред е от 12 точки. Акционерите трябваше да гласуват за овластяване на управителния съвет на компанията да сключи договори срещу заплащане за предоставяне на услуги в областта на информационните и телекомуникационните технологии, за обслужване на клиенти, финансово-счетоводни, правни и други услуги. Договорите са с компанията майка у нас “ЧЕЗ България” и с “ЧЕЗ Разпределение България” и са за 5 години, показва справка в Търговския регистър.

Според финансовия надзор сключването на договорите не било обосновано и няма гаранции, че те няма да доведат до загуби за “ЧЕЗ електро”.