Преди новия отоплителен сезон обаче можело да има поевтиняване

Пролетно увеличение на енергийните цени по цялата верига донесе поскъпването на природния газ с 29,7% от 1 април.

В Комисията за енергийно и водно регулиране във вторник на открито заседание бе обсъждано предстоящото поскъпване на синьото гориво. То бе наречено от Константин Стаменов - председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори,

шоково за

индустрията,

която има сключени договори. Той заяви, че представлява и КРИБ.

Преди заседанието двайсетина граждани под музиката на патриотични песни опънаха плакат: “Вън окупаторите от България”. Те бяха допуснати в сградата на регулатора.

Шефът на “Булгаргаз” Стоян Янчев обясни поскъпването с повишаване на цените на алтернативните на петрола горива, както и на долара за 9 месеца назад.

Председателят на КЕВР Иван Иванов опроверга публикации, че обявяването на по-високите енергийни цени е отложено заради изборите. Според него комисията се ръководи от наредбата за цените и от договора на “Булгаргаз” с “Газпромекспорт”, по който цените на газа се променят от първия ден на всяко тримесечие.

Поскъпването на природния газ ще увеличи с 18 до 37% цените на парното и топлата вода в 8 града.

Ще поскъпне електроенергията, която произвеждат топлофикациите по висококомбиниран способ, а НЕК е задължена да я изкупува. Токът на столичната топлофикация ще поскъпне със 17,9 на сто, в Пловдив - с 14,7 на сто, в Плевен - с 13,4%. Това поскъпване ще доведе и

до увеличение

на цената

“задължения

към

обществото”, която плаща всеки клиент - от големия бизнес до битовия потребител. В момента тя е 35,77 лв. за мегаватчас, ще стане 37,02 лв., увеличението е 3,5 на сто.

Цените на тока за битовите потребители и малкия бизнес пък ще бъдат увеличени с около 1%.

От бизнеса са против увеличението на таксата “задължения към обществото”, която е заради зелената енергия и високоефективното комбинирано производство. И от КРИБ, и от БТПП настояха да се търсят резерви в другите елементи на тази такса и тя да не се увеличава.

Представители на неправителствени организации настояха да покажат на комисарите къде грешат. Председателят на КЕВР им обеща среща.

Ядосан от изявления, че с тези цени се съсипва българският народ, по думи на граждани, Иванов извади справки за последните 2 години. За първото тримесечие на 2014 г. цената е 630 лв. за 1000 куб. м, миналата година е била 405 лв., за трите месеца на 2017 г. - 299,94 лв., а сега се предлага да е 383 лв.

Иванов изчисли, че

поевтиняването

за този период

е 61 на сто

Кои стоки поевтиняха през това време, че сега да ни плашат, че хлябът ще поскъпне, реагира той и заяви, че е направил справки с данните на НСИ, поевтиняване не е имало.

Шефът на “Булгаргаз” Стоян Янчев сметна, че от 2013 г. цената на газа е паднала 2,5 пъти и той попита цените на кои стоки са реагирали надолу при два пъти и половина по-евтин газ.

“Нека производители, които имат намерение да увеличават цените на своите продукти, да не ги обясняват с поскъпването на газа”, заяви още председателят на КЕВР.

По-късно пред журналисти Иванов заяви, че

поскъпването на

парното е извън

отоплителния

сезон

Той прогнозира, че по-късно през годината цената на природния газ ще намалее, защото в момента петролът и алтернативните му горива - мазут и газьол, поевтиняват с 5%, а и курсът на долара е с тренд надолу.

Иванов се надява, че преди началото на отоплителния сезон ще бъде променен договорът с “Газпромекспорт”, както самата руска компания предложи на Еврокомисията. Това означава, че цената на газа няма да е по формула, в която основно са котировките на алтернативните на петрола горива, а по референтни стойности на европейски хъбове.

Срокът на България да даде отговор на Брюксел по предложенията на “Газпром” е на 21 април.