Ако ЧЕЗ реши да продаде в компанията си и бизнеса си в България, това е решение единствено и само на ЧЕЗ. Процедурата се провежда по законите на Чехия, така че българската страна няма какво да направи. Това каза на брифинг в Народното събрание народният представител от ГЕРБ Теменужка Петкова в отговор на въпрос дали има информация за изтегляне на ЧЕЗ от България и как гледа на това държавата да изкупи дела на компанията. 

„Информацията, която имам е публично известната. Няма как българската страна да вземе отношение по такъв въпрос“, коментира тя. „По отношение на това дали има интерес и българската държава трябва да изкупи ЧЕЗ, такава информация нямам“, обясни Теменужка Петкова. „Това по никакъв начин не се вписва в програмата на ГЕРБ в част енергетика и в програмата, която с „Обединени патриоти“ успяхме да постигнем. Там подобен ангажимент не се съдържа“, каза още тя.

Служебното правителство трябва да предприеме действия за удължаване на срока за становището по делото срещу „Газпром“, каза Петкова във връзка със становището по делото срещу „Газпром“, което българската страна трябва да изготви, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Смятаме, че трябва да бъдат предприети бързи и спешни действия по отношение на обсъждане на възможността за удължаване на срока за предоставяне на становището“, посочи тя.

„Считаме, че трябва да бъдат предприети стъпки, за да консолидираме своите усилия, така че да можем да постигнем и да подготвим становище, което в максимална степен да защитава интересите на страната“, заяви Теменужка Петкова. „От ГЕРБ изразяваме готовност да участваме в подготовка и обсъждането на такова становище, за да постигнем ефекта, който смятаме, че ще бъде най-добър за страната“, посочи тя и уточни, че в това число е и обсъждането на въпроса за формулата за определяне на цената на природния газ.

„Това е една много важна стъпка, от нейното успешно решаване зависи до голяма степен конкурентоспособността на българската икономика“, поясни Теменужка Петкова. Според нея въпросът за становището по делото срещу „Газпром“ е изключително важен и отношение трябва да вземат много широк кръг лица и експерти. На въпрос с колко трябва да бъде удължен срокът Теменужка Петкова коментира: „Според нас срокът трябва да бъде удължен максимално, предстои съставяне на редовно правителство, което трябва да има много важна роля в решаването на този въпрос“.

Служебният министър на енергетиката трябва да даде информация за подготовката на становището по делото срещу „Газпром“ в парламента, каза още Петкова. 

Липсва конкретна информация за стъпките, които служебното правителство е предприело и на какъв етап е подготовката за становището. Смятаме, че е добре да бъде поканен в парламента служебният министър на енергетиката, за да даде информация и по-голяма яснота по темата, каза още Петкова.

„Бихме искали да информираме за работна среща между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и представители на „Нова република“, обясни тя. „Темата е обсъждането на това на какъв етап се намира становището на България във връзка с антимонополното дело, което се води от ЕК, срешу „Газпром“, уточни Теменужка Петкова. „Крайният срок за предоставянето на това становище е края на месец април“, посочи тя. „Липсва конкретна информация по отношение на предприетите действия от страна на служебното правителство“, заяви Теменужка Петкова и допълни, че темата е изключително важна, защото касае цялата икономика.