По информация на Службата по икономически въпроси към посолството на Румъния в България стокооборотът между двете държави за миналата година е 3,94 млрд. евро, съобщава БТА.

Има стабилен ръст и положително салдо за България, съобщи в Русе Елеонора Иванова - председател на Управителния съвет на Българо-румънската търговско промишлена палата /БРТПП/.

Това е увеличение спрямо 2015 г., когато тази стойност е била 3,68 млрд. евро.

Българският износ към Румъния е най-висок при машините, апаратите и електрическото оборудване, растителните продукти и продуктите на химическата промишленост. Водещите три категории, по които България внася стоки от Румъния, са минерални продукти, неблагородно метали и машини, апарати и електрическо оборудване.

В крайдунавския град БРТПП организира днес и утре поредица от събития, насочени към развитие на бизнеса, търговския обмен и икономическите връзки между България и Румъния. Програмата включва кръгла маса, на която ще бъдат обсъдени административните бариери и пречки за превоз на стоки и товари по река Дунав.

Иванова обясни, че утре ще се състои и дискусия на тема "Възможности за продажба на български храни през търговските вериги в Румъния".

По думите й много български компании желаят да работят и да изнасят своите продукти в Румъния, но това никак не е лесно.

"Т. нар. "модерна търговия" в Румъния е много по-развита, отколкото при нас. Около 60 процента от оборота минава през търговските вериги, като за някои стоки стига и до 80 процента", обясни Иванова.

На срещата ще бъдат предложени потенциални решения за започване на работа с веригите и ще се обсъдят възможности за коопериране под ръководството на БРТПП за по-конкурентни, ефективни и успешни продажби в Румъния.

Иванова коментира, че присъствието на български продукти в румънските търговски вериги е незначително - основно замразени храни и ядки.

"Имаме ръст от миналата година досега в обема на износ на риба и рибни продукти около два пъти, което означава, че има потенциал в тази насока, както и в сферата на сладкарските изделия и на консервите", обясни Иванова.