35 хил. лв., запечатани в пощенски пликове, скрити зад картини, намерили спецполицаи в дома на съдията по вписванията към Софийския районен съд Йордан Раденков. Пачките са с банкноти от по 50 и 100 лв. Предполага се, че те са от рушвети, които Раденков вземал от нотариуси, съобщи шефът на прокурорското спецзвено “Антикорупция” Румяна Арнаудова.

Раденков бе окован с белезници от ГДБОП на 29 май т.г., когато

прибирал подкуп

от канторите на

нотариусите

Цветелина Гечева и Габриела Йорданова. Тогава от него били иззети 1050 лв.

Градският прокурор на София Емилия Русинова обясни, че рушветът бил даден на Раденков, за да впише по-бързо сделки и да ускори издаването на удостоверения за тежести. Двете кантори не са единствените жертви на съдията по вписванията. Засега прокуратурата знае за поне 4 кантори, които са давали пари под масата.

Така изглежда домът на задържания Йордан Раденков в центъра на София.
Така изглежда домът на задържания Йордан Раденков в центъра на София.

На Раденков са повдигнати обвинения за подкуп и за пране на пари, каза Арнаудова. Тя уточни, че засега подкупите, за които е обвинен, са двете суми, при чието получаване е задържан.

Прокурорката каза, че подчинените ѝ от звеното за първи път работили заедно с ГДБОП. Това е станало благодарение на промени в Закона за МВР, които позволяват цивилните прокуратури също да си партнират с антимафиотите.

Раденков е бил

следен повече

от 4 месеца

Чрез СРС прокурорите научили, че той ежедневно взема подкупи от нотариуси. Сигнал в ГДБОП срещу него бил депозиран още през октомври м.г.

“Разполагаме с богат снимков материал за целия срок на наблюдение на задържания и предстои да установим всеки представител на кантора кога, за какво точно действие му е предал пари”, обясни Арнаудова.

Според обвинението Раденков е вземал средно 50 лв. за по-бързо издаване на удостоверения.

Рушветът се

увеличавал

обаче, когато

вписвал сделка

или ипотека

Той не е имал съучастници в далаверите.

Подкупите били скрити в пощенски пликове зад картини.
Подкупите били скрити в пощенски пликове зад картини.

“Задържаният е нарушавал принципа на случайно разпределение на преписките и делата. Той избирал сам кои да поеме. Това ставало най-вече когато Йордан Раденков е замествал ръководителката на съдиите по вписванията Садифе Мехмедова”, заявиха от прокуратурата и посочиха, че вече са уведомили министъра на правосъдието Цецка Цачева за делото. Очаква се съдията по вписванията да бъде отстранен. По закон това може да стори министърът на правосъдието. (Виж карето.)

“Нотариалните кантори са били изнудвани и са били принудени да дават пари, за да си свършат работата”, допълни още Арнаудова. Тя обаче призна, че нито една от тях

не е подала

сигнал в

полицията или

прокуратурата,

че е жертва на корупционен натиск. “Това е следствие от липсата на доверие в съдебната система. Затова сега говорим пред вас - за да уверим хората, че службите работят. И ако подадат сигнал, по него ще бъде свършена работа”, обоснова се Аранаудова. Според нея, ако някой се бил оплакал от съдията по вписванията, случаят е можело да приключи за 7 дни.

“Не е нормално 1 човек да има толкова много имоти”, каза за Раденков шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Имотното състояние на съдията се разпростира на около 16 страници в Имотния регистър. Съдията по вписванията има 3 апартамента в София - два в центъра и един в кв. “Малинова долина”. Собственик е и на ателиета, магазини и други имоти в страната, които прокуратурата проверява. Ако се докаже, че

имането е от

мръсни пари,

може да се

поиска и

конфискацията

му

Засега по делото са били разпитани 10 души. Все още не са давали показания колегите на Раденков.

Прокурор Русинова допълни, че ще искат постоянен арест за съдията по вписванията.

Проверяват как се разпределят
преписките в Агенцията по вписванията

Зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова (вдясно) представи новата шефка на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова.
Зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова (вдясно) представи новата шефка на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова.

Инспекторатите към Министерството на правосъдието и Агенцията по вписванията започват проверки за случайното разпределение на преписките, след като антимафиоти арестуваха съдията по вписванията към Софийския районен съд Йордан Раденков за корупция. Това съобщи зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

Тя уточни, че проверките ще установят дали Раденков е изземвал преписки на свои колеги и как е вървяло разпределението им изобщо.

След като приключи проверката, министърът на правосъдието Цецка Цачева ще прецени дали да отстрани от длъжност Раденков. “Ние сме длъжни да проверим дали и служители на агенцията не са замесени”, каза още Ахладова.

Междувременно зам.-министърката представи и новата шефка на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова.

Първият ѝ работен ден съвпадна с акцията на ГДБОП и прокуратурата. Причината - в сградата на Агенцията по вписванията на столичната ул. “Елисавета Багряна” кабинети имат и съдиите по вписванията към Софийския районен съд.

Даскалова е предложена на поста лично от министър Цецка Цачева. Преди това тя бе член на Комисията за защита на конкуренцията.

Даскалова замени на шефския пост Елена Маркова, която управляваше агенцията в кабинета “Борисов 2” и бе номинация на Реформаторския блок.