Най-голям интерес към книжата имало от банки, които са купили 47% от емисията

Финансовото министерство е продало 4-годишни държавни ценни книжа с рекордно ниска лихва, съобщиха от ведомството на Владислав Горанов.

На проведения на 19 юни аукцион са пласирани успешно ДЦК за 50 млн. лв. Постигнатата средно претеглена годишна доходност от 0,05 процента е най-ниската до момента за лихвоносни държавни облигации.

Общият размер на подадените поръчки достигна 103 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 2,06.

Спредът спрямо германските федерални облигации в този сегмент е 59 базисни пункта, сочи статистиката на финансовото министерство.

При подобни търгове инвеститори, банки и застрахователни компании предпочитат по-късите, с по-кратък падеж облигации, докато пенсионните и гаранционните фондове търсят дългосрочни ценни книжа.

Най-голям интерес към облигациите имаха банките, които придобиха 47% от емитираните ценни книжа, докато пенсионните и гаранционните фондове са закупили съответно 36,33% и 16,67%, уточняват от финансовото министерство.

Според емисионната стратегия и календара на финансовото ведомство за тази година максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет по закон, е в размер на 1,2 млрд. лв. 800 млн. лв. от тази сума са предвидени за рефинансиране на падежи по вътрешния дълг.

Така нетният размер на новия дълг, който може да бъде поет тази година, е 400 млн. лв., което експертите оценяват като ниско ниво за възможностите на българския капиталов пазар.

След проведения аукцион общият размер на 4-годишните държавни облигации е 170 млн. лв., а държавният дълг към края на януари е 12,82 млрд. евро. Това се равнява на 26,3% от БВП на страната, което е едно от най-ниските нива в ЕС.