Сред управленските намерения на новото правителство, което се самоопределя като „дясно“, две идеи бяха изведени пред скоба – увеличението на минималните пенсии и ръста на минималната и на средната работна заплата.

Анонсираните намерения за увеличение само на минималния размер на пенсиите е недопустимо вмешателство в осигурителната система и е в противоречие с основните принципи на осигуряването. Осигурителните системи са автономни и следва да осигуряват равнопоставеност на всички участници в тях, а размерът на отпуснатата пенсия трябва да съответства на приноса на съответното лице към системата.

Възможностите на осигурителната система в този й вид за радикални промени в размера на пенсиите са изчерпани. В управленската програма на новото правителство пише, че „ще се преизчислят всички пенсии, отпуснати преди 2010 година, със средния осигурителен доход за 2009 г. със средствата, спестени от неправомерно отпуснати инвалидни пенсии". Ресурсът, необходим за преизчисляването на всички пенсии, ще е много сериозен и трябва да се осигурява за продължителен период от време, а това не може да стане само с резерви от средствата за инвалидни пенсии.

През последните години системата за социалното осигуряване все по-често се използва за решаване на политически цели. В нарушение на принципите, необосновано се намаляваше размерът на осигурителните вноски, въвеждаха се различни добавки, въведе се таван на размера на пенсиите, променяха се режимите за пенсиониране на определени групи, решаваха се инвестиционни цели с целево освобождаване от осигуровки и т.н. В резултат на тази политика хората се убедиха, че осигурителната система е беззащитна, че може да се правят изменения в нея без обосновка, без ясна цел и доказана защита на техните интереси.

Логично е да изгубят доверие - защо да се осигуряват, като не са уверени какво ще се случва със системата и с вноските, които правят?

Проблемът за доверието към дадена система е основополагащ за нейното устойчиво функциониране и развитие. Доверието, сигурността и устойчивостта са основните фактори, които правят една социална система привлекателна.

Що се отнася до размерите на минималната и на средната работна заплата, то те не трябва да се определят от субективните желания на политиците, а от реалното състояние на икономиката. В този смисъл, намеренията на бъдещите управляващи за достигане на равнище на средна работна заплата от 1500 лв. зависи най-вече от структурата на работните места. При сегашната, в която 60 на сто работните места са в сферата на услугите, търговията и туризма, и само 20 на сто - в индустрията, трудно би се достигнало това ниво.

Очевидно е, че се налага дългосрочна икономическа политика за преструктуриране на работните места. Нужно е разкриването на голям брой устойчиви работни места, които генерират висока добавена стойност. Това е свързано с нова инвестиционна политика на държавата, на бизнеса и особено с привличането на чуждестранни инвестиции.

За да се осъществят тези намерения, трябва да се създаде подходяща инвестиционна среда – ограничаване на разрешителните режими, стабилна правна среда, ограничаване на корупционните практики, защита на собствеността и т.н. Не на последно място, достигането на равнище на средна работна заплата от 1500 лв. е свързано с наличието на кадри с високо квалификационно равнище, съобразено с изискванията на новите работни места. Не бива да се подценяват и реалните възможности на малкият и средният бизнес да понесат подобно увеличение на работната заплата, особено на минималната заплата.

Осигуряването на кадри с необходимото образование и квалификация е главен проблем на бизнеса. У нас има липса на връзка между учебните планове и програми и реалните потребности на практиката. Това е реалното състояние.

Нарушаването на тези базови съотношения показва по безспорен начин, че водената икономическа политика и провежданите административни мерки за увеличаване на минималната работна заплата, разпространяването на увеличението на минималните осигурителни прагове и други подобни популистки мероприятия, противоречат на здравата икономическа логика, затова политиците трябва да се въздържат от подобни действия.