17 дела се водят за парите. При затварянето на КТБ “Булгаргаз” има в нея над 17 млн. лв.

Цесия между “Булгаргаз” и газовото частно дружество “Си Ен Джи Марица” за 12 385 437,55 лв., направена в опит да се спасят пари от фалиралата КТБ, вкарва в капан и двете дружества.

При затварянето на КТБ през 2014 г. “Булгаргаз” има общо 17 471 501,97 лв. в нея по три разплащателни сметки. На 4 ноември същата година, търсейки начин да си върне част от блокираните пари, държавното дружество сключва договор за цесия със “Си Ен Джи Марица”. С него държавната компания прехвърля на частното дружество вземания от КТБ за над 12 млн. лв.

Към тази дата председател на борда на директорите на “Булгаргаз” е Ботьо Велинов, който и сега е на поста, а изпълнителен директор е Дафинка Янкова. Срещу придобиване на вземането “Си Ен Джи Марица” се задължава да плати на “Булгаргаз” 11 766 165,67 лв., отстъпката е 5%.

Ако парите бяха получени,

това щеше да е

перфектна за

държавната

компания сделка

Плащането е трябвало да се извърши в рамките на 6 месеца, за това време цесионерът дължи 4,49% лихва. Така че реално “Булгаргаз” би си върнал цялата сума.

“Си Ен Джи Марица” при фалита на банката има задължения за над 15 млн. лв. и с въпросните 12 млн. от цесията трябва да намали дълга си.

Има няколко любопитни момента в сделката. Единият е, че договорът за цесия е подписан на 4 ноември 2014 г., а одобрението му от борда на директорите на БЕХ е от 6 ноември. Според устава на “Булгаргаз” договори се съгласуват с едноличния собственик (БЕХ), когато сумата е над 500 000 лв. В случая това е сторено, след като договорът вече е факт.

БЕХ има няколко препоръки: да се запише лихва от 4,49% за разсроченото за 6 месеца плащане и да се договорят адекватни обезпечения от “Си Ен Джи Марица”, каквито липсват в договора. Залагане на търговското предприятие в полза на “Булгаргаз” не се случва.

В договора за цесия са записани две условия, за да остане той в сила.

Първото е цесията

да бъде

осчетоводена

от банката,

а след това същото да се направи с прехвърлянето на над 12 млн. лв. Нарича се изявление за прихващане, тоест с тази сума да бъдат намалени дълговете на “Си Ен Джи”. Но второто не се случва.

“Булгаргаз” съобщава на КТБ за извършената цесия на 6 ноември 2014 г. Банката я осчетоводява. Както се разбира и от делото, което по-късно “Булгаргаз” води срещу КТБ, кредитор на банката с тези над 12 млн. лв. става “Си Ен Джи Марица”.

А изявлението за прихващане трябва да бъде извършено в рамките на 90 дни след датата на изпращането му, иначе договорът се прекратява без последствия.

С анекс от 20 януари 2015 г. срокът е удължен на 180 дни. Двете страни се съгласяват, че ако в този срок това изявление за прихващане не се осчетоводи, тоест със сумата от тези над 12 млн. лв. не бъдат намалени кредитите на “Си Ен Джи Марица”, сделката се разваля.

Два дни след подписването на договора за цесия “Си Ен Джи Марица” изпраща на банката въпросното изявление за прихващане.

На 6 ноември 2014 г. са свършени 3 неща - БЕХ е дал разрешение за договора, “Булгаргаз” е уведомил КТБ за цесията, а “Си Ен Джи Марица” - за заявлението за прихващане.

Синдиците на КТБ обаче отказват да осчетоводят изявлението за прихващане, тоест да намалят кредитната задлъжнялост на “Си Ен Джи” с въпросната сума. Това не е станало и до днес. Мотивът е, че така ще бъдат нарушени правата на другите кредитори.

С писмо от 18 юни 2015 г. синдиците на КТБ уведомяват “Булгаргаз”, че прехвърлянето на вземането в полза на “Си Ен Джи Марица” е счетоводно отразено, но не и изявлението за прихващане. Това означава, че парите от сметката на “Булгаргаз” са прехвърлени в тази на “Си Ен Джи”, но с тях не е намален дългът на компанията.

Тъй като не е изпълнено едното условие на сделката, на следващия ден “Булгаргаз” уведомява синдиците и частното дружество, че

договорът за

цесия е прекратен

Държавната компания предявява вземанията си към банката в пълния им размер - 17 471 501,97 лв., и настоява да се върнат по сметката 12-те милиона от цесията.

Но с решение от 28 декември синдиците намаляват размера на вземанията на “Булгаргаз” на 5 077 030 лв. Те са остатъкът от първоначалните 17 471 501,97 лв., от които е приспадната сумата от цесията.

На 11 февруари 2016 г. “Булгаргаз” завежда дело срещу решенията на синдиците на КТБ в Софийски градски съд. Иска дружеството да бъде включено като кредитор с първоначалната сума от над 17 млн. лв.

Съдът приема,

че договорът

за цесията е

прекратен,

но само в отношенията между “Булгаргаз” и “Си Ен Джи Марица”.

“Прекратяването на договора за прехвърляне на вземането изобщо не рефлектира в правната сфера на длъжника”, пишат съдиите. Тоест - договорът за цесия може и да е прекратен, но това не засяга третото лице - КТБ. Прекратяването на договора за цесия не задължава по никакъв начин банката да върне на “Булгаргаз” като кредитор сумата от над 12 млн. лв. Решението е потвърдено и от Апелативния съд. Към този момент делото е във ВАС.

Има още една

сюжетна линия

През 2016 г. синдиците на КТБ завеждат дело в Софийски градски съд за признаване за недействително на заявлението за прихващане на “Си Ен Джи” за над 12 млн. лв.

Съдът постановява за относително недействително искането за прихващане. Частично, защото тази фирма, която вече е кредитор, ще може да получава нещо при разпределението на осребреното имущество. Делата продължават на последващи инстанции. А “Си Ен Джи” си остава длъжник за същата сума.

Вкрайна сметка в момента в резултат на цесията вземанията на “Булгаргаз” от КТБ са се стопили с над 12 млн. лв. Няма обаче и постъпило плащане по договора за цесия от “Си Ен Джи Марица” - онези 11 766 165,67 лв. с отстъпката от 5%.

Парите от сметката на “Булгаргаз” са прехвърлени в “Си Ен Джи Марица” и частната газова компания вече е кредитор на КТБ.

“Си Ен Джи” продължава да е длъжник на КТБ, без да са приспаднати 12 млн. КТБ е запорирала сметки на частното газово дружество и си търси вземанията чрез съдебни изпълнители. В същото време е и длъжник на “Булгаргаз” .

Председателят на борда на “Булгаргаз” Ботьо Велинов:

Опитахме се да върнем поне част от парите

Всички в борда на директорате на “Булгаргаз” сме я решили тази цесия. Минала е през борда и на принципала - БЕХ. Това каза за “24 часа” председателят на Съвета на директорите на газовото дружество Ботьо Велинов. Това бил единственият начин да се спасят част от парите при фалита на КТБ.

Сумата не е била 17 млн. лв., а около 8,5 млн. Но в деня, в който КТБ спира разплащанията, “Булгаргаз” получава 7 млн. лв. от “Топлофикация София” и 1,7 млн. от бизнесмена Гриша Ганчев. Така сумата набъбнала.

Велинов заявява, че държавното дружество не е получило плащане от “Си Ен Джи Марица” по цесията. “Ние водим дело срещу банката, която казва, че има цесия. И съдът на две инстанции казва, че има цесия. И че не можем да претендираме парите да се върнат. А ние искаме да се върнат и ако има плащания от осребряване на имуществото, да си ги получаваме”, казва Велинов.

КТБ пък съди “Си Ен Джи”, за да се обяви недействително прихващането на вземането, а същевременно банката ни въвежда в заблуждения, че цесия има, че нашите пари са прехвърлени, допълва Велинов. А в същото време не били отписани задължения на “Си Ен Джи Марица”.

Имаше инвеститори, сериозни купувачи, които искаха да влязат в дружеството и можехме да претендираме да ни платят 8-10 млн. лв., а за остатъка да получим дялове, казва Велинов.

Пламен Павлов, управител на “Си Ен Джи Марица”: 

В капан сме. Станахме два пъти длъжник

Когато КТБ беше поставена под особен надзор през август, започнаха да се обаждат фирми, които имат пари в банката, да продават цесии, казва управителят на “Си Ен Джи Марица” Пламен Павлов.

“Не ни интересуваше. Като гледахме опашките пред КТБ, ни беше страх да не се преместят пред офиса ни. Към нас обаче се обърна сродно предприятие - “Булгаргаз”. Те имаха блокирани пари, а на нас ни предстоеше да се разплащаме. Направихме цесията и допускам, че тя е единствената без редукция, а е за цялата сума. И вече три години сме в капан и не можем да излезем от него”, казва Павлов.

Според него банката на ниво квестори е осчетоводила и цесията, и заявлението за прихващане, но по-късно е блокирала второто и го е оставила на синдиците. Те пък водят дело за обявяването му за недействително. “Защо ще водят дело, ако не е осчетоводено”, пита Павлов.

“Нито връщат парите на “Булгаргаз”, нито намаляват дълговете на частното дружество. И ние ставаме длъжници с 12 млн. лв. и на “Булгаргаз”, и на КТБ. Два пъти инвеститори имаха оферта да влязат в дружеството - испанска и гръцка фирма. Само че искаха да знаят кой е кредиторът”, уточнява Павлов.

И допълва, че не е платено на “Булгаргаз”, защото пак не се знае кой е кредитор. 17 дела се водят, казва управителят на частното дружество. И заявява, че ще си търси правата. Ако не стане в България, то извън нея.