Пламен Котов: Не е важно да си голям и силен, а да си бърз и гъвкав

Ресторанти „Сентрал Парк” в Пловдив работят вече почти 18 години.
Красивият интериор, синтез от дъво и камък с ръчно изработени мебели, е дело на художника Вячеслав Есенков и допълва очарованието на естествената зеленина през лятото и уюта на камините през зимата.
Ресторант „Сентрал парк-Градска градина” се намира в в симеоновата градина, точно до голяма детска. Разполага с 80 места през зимата и през лятото.
Ресторант „Сентрал парк-Младежки хълм” е разположен в подножието на Хълма на младежта (Джендем тепе)- далеч от градската забързаност и шума на колите. Има с 90 места през зимата и 250 места през лятото. Менюто и на двете места е еднакво, предлага се българска и европейска кухня, има и фюжън елементи. Тотален хит са ястия като тиквички с пълнеж от рикота и прошуто, кофтенца от киноа. Прави се домашен хумус с два вкуса.

- Откога сте в този бизнес? Занимавали ли сте се с нещо друго преди?|
- Вече 18 години. Преди това работих в енергоразределително дружество в Пловдив.

- Защо избрахте да работите в тази сфера?
- Избрах тази сфера заради работата с млади хора и възможностите за развитие.

- Какво научихте за тези години като предприемач?
- Не е важно да си голям и силен, а да си бърз. Трябва да си гъвкав както в мисленето, така и в действията. Бизнесът ни е страшно динамичен, ако останеш на стари лаври, пазарът те изблъсква.

- Кой беше най-трудният момент в досегашния ви опит?
- Изискванията, проверките и прекалено голямата администрация. Ние подлежим на проверки от много институции.

- Как избирате служителите си?
- Имаме късмета да работим с хора, които са от първия ден част от нашия екип. Текучеството в бранша е огромно. Има хора, които са от 15-16 години в ресторантите ни. Те са ядрото и поддържат ресторанта. В последните години е страшно трудно. Младите хора трудно се спират на професии като сервитьор, готвач, барман.

- Какво казвате на служителите си, за да ги мотивирате?
- Мотивираме ги с добри условия и отношение. За толкова години ние сме станали като семейство. Когато се случват житейски, човешки неща си помагаме. Има голяма взаимопомощ, но по-важно е, че това се цени подкрепата. Отношението началник - подчинен съществува, но и човешкото е важно.

- Как си представяте вашия бизнес след 5 години?
- Представям си, че ще запазим екипа си и ще сме още по-сплотени. Трябва да намерим работници и да се научим да говорим езици от по-редките. Младите масово напускат страната и не знам след време какво ще е.