Лицензът на ТВ 7 и “Балкан Българска Телевизия” ЕАД за ефирна телевизия е бил незаконно отнет преди година от Съвета за електронни медии.

Това реши тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) на 14 август. Решението не е окончателно и не е влязло в сила, тъй като може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.

СЕМ отнема лиценза на ТВ 7 на 13 септември 2016 г. Дни след това ТВ 7, “Нюз 7”, “Супер 7” и Би Би Ти са заличени и от регистъра на СЕМ, което означава, че не могат да излъчват програмите си и по кабел и сателит. От четирите телевизии само Би Би Ти има ефирен лиценз.

Отнемането на лицензите става няколко месеца след като телевизията е обявена във фалит.

Решението за фалита на ТВ 7 е взето от съда на 10 май 2016 г. Другият канал на групата - “Нюз 7”, фалира през март същата година.

Над 1,2 млн. лева дължи по онова време “ТВ Седем” ЕАД - дружеството, собственик на телевизията, на външни продуценти и предавания. Същевременно е задлъжняло и с над половин милион лева към мултиплекса “НУРТС Диджитъл” за ефирно разпространение. Вследствие на това операторът спира излъчването на ТВ 7 още на 11 декември 2015 г. КТБ също е кредитор с иск от 2,4 млн. евро.

Лицензиите са отнети от съвета на основание “при установяване на неверни данни в декларацията по чл. 111 от ЗРТ”, пише в решението на съда. Тази декларация потвърждава липсата на правни пречки при издаването на тв лицензи, тъй като според чл. 105 от ЗРТ “за осъществяване на радио- и телевизионна дейност не могат да кандидатстват за издаване на лицензии физически лица - еднолични търговци, и юридически лица, които през последните пет години, предхождащи кандидатстването за лицензия, са обявени в несъстоятелност или са в производство за обявяване в несъстоятелност или в ликвидация”. Този текст от медийния закон също е посочен в решението на съда.

Според юристите обаче декларациите на медийната група на ТВ 7 са били с вярно съдържание към момента на подаването им.

А според ВАС “СЕМ е приложил неправилно посочената законова разпоредба, което прави издадения от него административен акт материално незаконосъобразен, което налага отмяната му”.

“Всичко това посочва, че в Закона за радиото и телевизията има пропуск. В него е записано при какви условия може да се кандидатства за лиценз или регистрация на тв канал. Но в закона не пише какво се случва, ако лицето престане да отговаря на тези условия”, каза Мария Стоянова от СЕМ, която по времето на отнемане на лицензите на ТВ 7 беше председател на съвета.

По нейните думи тя и СЕМ са искали да създадат практика, която да се ползва при следващи казуси.

“Дружеството е фалирало и вече не отговаря на условията, нужни за да е в регистъра на СЕМ. Тогава какво? Ние да си затваряме очите ли и телевизията да продължава да съществува само формално?”, казва Стоянова.

Във времето, когато се случва отнемането на лиценза, ТВ 7, както и останалите канали от групировката излъчваха повторения на стари предавания. Не се правеха новини, нито актуални рубрики. В същото време обаче телевизията не спираше да продава рекламно време и да показва нови реклами покрай повторенията.

След решенията на ВАС следват две неща. Едното е, че съдът потвърждава отнемането на регистрацията за кабел и сателит на гореспоменатите тв програми и те не могат да се излъчват в кабелната и сателитна мрежа на страната.

Другото е, че ако съдът потвърди, че ефирният лиценз на Би Би Ти е незаконно отнет, това означава, че телевизията може да пусне програмата си в някой от мултиплексите. За подобна дейност освен пари са нужни студиа, техника и екипи.

Впрочем преди месец прокуратурата внесе обвинителен акт срещу 18 души с обвинение за участие в престъпна група, източила КТБ. В обвинителния акт се споменават и двете телевизии, които имат общо с “модела КТБ”.