България е на 15-о място в ЕС па брой легла в средствата за подслон. Това показват данни на Евростат, публикувани днес.
За 2016 г. у нас се предлагат 328 264 легла, което е съвсем малък ръст в сравнение с предходната година, когато са били 322 465.
Румъния е единствената държава с по-голяма площ и население от България, в която туризмът разполага с по-малко легла от нея. За 2016 г. в северната ни съседка са били налични 326 098 легла. Останалите държави зад нас в класацията са значително по-малки по площ и население от България.
Според експерти данните за България обаче се разминават много с действителността и у нас има поне двойно повече легла. Преди години се говореше, че само в Слънчев бряг има предлагане на около 250 000 легла. Причината голям част от тях да не влизат в статистиката, е, че притежателите им нарочно не регистрират средствата за подслон като хотели, защото това означава да плащат на съответната община туристически данък за всеки гостенин. Затова те работят под формата на ваканционни селища. На челно място в класацията е Франция с 5,1 млн. легла, следвана от Италия и Испания с по 4, 9 и 3,5 млн. предлагани легла.