Гигантът Apple направи бляскаво представяне на юбилейния iPhone Х с почти безрамков дисплей, както и два модела, които ще продължат дизайна на iPhone 7. За първи път в историята събитието се провежда в новия кампус на компанията в Купертино, щата Калифорния.

Новият телефон е с екран от край до край с размер 5,8 инча по диагонал. Резолюцията на дисплея е 2436х1125, а разделителната му способност е 458 пиксела на инч – най-голямата разделителна способност на iPhone досега.

Бутонът за отключване също изцяло липсва. Вместо това можете да отключвате телефона си по два начина – с жест на ръката от долния към горния край на екрана или с новата функция Face ID.

Face ID е нова система, която позволява да отключите телефона си с разпознаване на лицето. Това може да се случи благодарение на новия процесор A11 Bionic neurol engine, който се „научава” да разпознава лицето ви.

Софтуерът за отключване е умен и ще разпознава лицето ви независимо дали сте с шапка, с очила, с пусната или вързана коса.

Телефонът ще се адаптира спрямо лицето ви, докато остарявате.

Възможността някой, който много прилича на вас да отключи новия ви телефон, е 1 на 1 милион. Информацията за вашето лице не се складира на сървър, а само и единствено на телефона ви.

Новият телефон е с подобрени предна и задна камера, калибриран е да поддържа аугментирана реалност и е много по-бърз от предишните телефони на Apple.

Друго важно подобрение – батерията издържа два пъти повече отколкото на iPhone 7.

Той е водоустойчив и прахоустойчив, корпусът му е стъклен и отпред, и отзад. Ще се предлага в два класически цвята – сиво и сребърно.

„Първият iPhone направи революция преди 10 години. Днес на това място поставяме началото на следващата революция”, заяви Тим Кук пред публиката на събитието.

Освен изцяло новата разработка на компанията, от Apple представиха и iPhone 8 и iPhone 8 Plus.

Подобно на новия iPhone X и тези също са с изцяло стъклен корпус – водоустойчив и прахоустойчив. Екранът му също е нов и е по-издръжлив от преди.

Колонките на телефона са с 25% по-сълни и с по-дълбок бас.

Както при iPhone X и този е калибриран да поддържа аугментирана реалност.

И трите нови модела поддържат стандарт Qi (Чи) за безжично зареждане.

Цените на iPhone 8 и iPhone 8 Plus са 699 и 799 долара за 64 гигабайта и за 256 гигабайта.

Новият iPhone X ще струва 999 долара, като поръчките за него започват на 27 октомври, а от 3 ноември ще бъде в магазините.

На събитието беше представен и нов Apple Watch и Apple TV.