Ръстът на разходите за труд у нас е много по-сериозен от този в най-големите икономики на Стария континент. Скокът с 11 % е резултат на три основни фактора, които влияят на бизнеса вече няколко години. Това каза в специално интервю за сутрешния блок на ТВ Европа Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Първата причина, това е увеличената осигурителна вноска във фонд "Пенсии, която от 2017 година се увеличи с 1 % спрямо 2016 година. На второ място причина за увеличаване на разходите за труд е повишението на минималната работна заплата. Да припомня само, че тя, в началото на 2017 година беше увеличена с 40 лева от 420 на 460. Това е ръст от около 9,5 %, който несъмнено оказва влияние върху разходите за труд на бизнеса. И на трето, но не последно по важност място, причина за увеличаване на разходите за бизнеса е дефицитът на човешки ресурси, който се изпитва на пазара на труда.", добави още Добрин Иванов.

Според бизнеса, по-големите разходи за труд не съответстват на ръста на оборотите, печалбите, производителността на труда и на други макроикономически показатели


"Разходите за труд растат с 11 % , а брутният вътрешен продукт за първото полугодие расте с 3,5 %. Производителността на труда расте с 3,2 % - тоест възнагражденията изпреварват това, което се произвежда и излизат от реалната икономическа ситуация.", каза още директорът на АИКБ.

Има и още негативни последици за икономиката на страната ни от ускорения ръст на заплатите:

"Увеличението на разходите за труд намаляват конкурентоспособността на предприятията и това се вижда в статистическите им данни. Статистиката отчита за поредна година намаляване на инвестициите в дълготрайни материални активи, което означава, че фирмите все по-малко купуват в машини и инвестират в активи. За сметка на това се увеличават възнагражденията и те купуват по-малко активи не за друго, защото тези увеличени възнаграждения изхабяват финансовите ресурси на предприятията.", допълни още Иванов.

Прогнозата на една от най-големите работодателски организации е, че заплатите ще растат и занапред. Надеждата е темповете да се забавят, но за целта показатели като минималната работна заплата, например, трябва да останат на сегашните си нива.