Празнуваме 75 години от създаването на висшето техническо образование в България, казва ректорът на Университета за архитектура, строителство и геодезия

-          Проф. Марков, в навечерието сте на честването на 75 – годишния юбилей на УАСГ. Каква е равносметката за извървения до момента път от вашия университет?

-          Всъщност това са две събития в едно. Първото е 75-години от създаването на Университета по архитектура, строителство и геодезия. През годините той е носил различни имена, но винаги един и същ предмет на дейност. Второто, много важно събитие, е 75 години от създаването на висше техническо образование в България – през 1941 г. стартира първият випуск на новосъздъденото с указ на цар Борис III Висше техническо училище. Така точно в разгара на Втората световна война България е показала, че мисли и в най-тежките моменти за образование, като е открила висше техническо училище - дотогава нашите кадри са се подготвяли предимно в западноевропейски университети.

-          Как се реализират възпитаниците на вашия университет по света и у нас?

-          Имаше периоди на малко по-трудна реализация, но днес, както и в миналото, нашите възпитаници се реализират много добре, бих казал отлично. В България е ясно – почти всичко проектирано и построено в областта на жилищното строителство, обществените сгради, индустриално строителство, язовири, транспортна и водна инфраструктура, земеразделяне, геодезически измервания – всичко това е реализирано от наши възпитаници.

Що се отнася до по света – наши възпитаници са проектирали, измервали и строили в Близкия изток, Ирак, Сирия, в почти всички държави от Северна Африка – Тунис, Мароко, Алжир, Либия, в ЮАР, в централно-европейски държави...Напоследък много наши възпитаници строят в Германия, Испания, Франция, Великобритания, Русия, изобщо по целия свят.

-          Дайте пример с някой ваш възпитаник на висока позиция по света.

-          Например инж. Божидар Янев, възпитаник на Строителния факултет – той е директор на дирекцията за поддържане на мостовете в целия Ню Йорк. Естествено той е почетен доктор на нашия университет, човек, постигнал изключителна реализация. За съжалиние не зная имената на всички наши възпитаници, постигнали подобни успехи по света, но със сигурност са доста. В България естествено имаме наши възпитаници на най-високи позиции във всички големи и по-малки фирми, имаме министри и експерти на високи постове в цялата държава.

-          Какво образование предоставяте днес на фона на обединена Европа? Конвертируемо ли е вън от страната?

-          Без съмнение. Това потвърждават и колеги инженери, които не са завършили в България – срещал съм се с тях при командировки в европейски държави – в Лондон, Брюксел, има контракторски, проектански фирми, където работят българи. Отзивите за нашите специалисти са изключително добри, приемат ги на същото ниво, като завършилите в чужбина. В Лондон бях във фирма, където в отдела по конструктивно инжинерство работят 7 наши възпитаници. И от България наши възпитаници работят по външни поръчки, проектират за много държави – Франция, Германия, Белгия, Холандия...

-          Има ли интерес към професиите, изучавани в УАСГ и кои са най-търсените?

-          Интерес има, но за съжаление имаме и затруднения. Обща европейска тенденция е спад на интереса сред младежите към всички инженерни специалности и частност към строителството , архитектурата и геодезията.  Като цяло в България тези специалности все още са добре възприемани и търсени, макар и не толкова, колкото бяха в миналото. За наше учудване там, където сай-големите инвестиции, най-големият бизнес в момента – в пътната и железопътната инфраструктура , водната инфраструктура, язовирното строително – там имаме спад на интереса на младежите. А именно там те имат възможност за една изключително добра реализация на пазара на труда.

-          Какво е бъдещето на вашия университет в конкуренция с останалите 51 вуза у нас?

-          УАСГ е университет, който е по-тясно специализиран, не сме универсален, както някои други. Имаме си нашата ниша на архитектура, строителство и геодезия. Наистина по тези професионални направления има още 11 места, където предлагат обучение, но ние сме радостни, че в рейтинговата система за оценка на университетите  сме винаги на първо място. 

Другото, в което сме убедени – наред с трудностите, които всяко висше учебно заведение има, ние ще успеем да ги преодолеем и да се стабилизираме на високо ниво за подготовка на кадри за тези така важни за държавата ни отрасли.

-          Разбрахме, че за 1 ноември готвите тържествено събрание – спектакъл. Бихте ли споделили какво ще видим на него?

-          Подготвяме спектакъл, който ще представи миналото и настоящето на нашия университет, посредством специално изготвени за целта видеа и театрални изпълнения. Участие в музикалната програма ще вземат легендата на българската естрада Михаил Белчев и стилните групи „Квартетът“ и „Оратница“. Представлението започва в 18,30 часа в Аула Максима на УАСГ. Искам, чрез Вас, да отправя покана към всички колеги, възпитаници и приятели на университета да съпреживеят това празнично събитие заедно с нас.