17 неправителствени организации направиха ново сдружение

Ново сдружение ще пази природата и ще развива района на Кресненското дефиле. В “Бъдеще за човека и природата в Кресненското дефиле” се включват представители на неправителствени организации и водещи университети, стана ясно при учредяването на организацията.

Тяхната експертиза ще бъде насочена към изготвянето на планове и дейности за стимулиране на икономическото, екологичното и културното развитие. За целта ще се изработи устройствен план на територията, в който ще бъдат включени конкретни стъпки.

Преди това ще бъдат подготвени проекти за пълното възстановяване на растителните видове, засегнати от опустошителните пожари това лято. Ще се работи и за възстановяване на популациите на засегнатите животински видове.

За да се засили интересът към региона от страна на инвеститори и туристи, ще се работи по развитието на хотелски, спортни и развлекателни зони. Към тях ще бъдат обособени спа зони, за да може повече хора да се възползват от богатството на минералните извори в региона. Ще се определят и местата за биоземеделие и животновъдство.

“Ще търсим и привличаме средства по различни програми и ще подпомагаме общините и малките населени места в подготовката на проекти и тяхната реализация. Ще работим и за изграждането на мрежа от спонсори, дарителски кампании, специални проекти за набиране на средства и други подобни”, обясняват от сдружението.

“За проблемите в района на Кресненското дефиле има силна нужда да се създаде подобна неправителствена организация, която да работи за социално-икономическото развитие на населението”, каза пред “24 часа” шефът на сдружението Веселин Грозданов.

Той обясни, че част от учредителите са активни членове на комитета за наблюдение на строителството на магистрала “Струма”, който е към към Агенция “Пътна инфраструктура”.

В борбата ни да се реализира стратегически обект от национално значение като “Струма” ние установихме как малко на брой организации ожесточено спъват за пореден път достойното развитие на местното население и провалянето на национално значим проект, казва Грозданов. Между публикуването на доклада по ОВОС и обществените обсъждания за лот 3.2 немалко декари гори в района на Крупник и Кресна бяха обхванати от пожари.

Тези няколко организации хвърляли големи усилия за спирането на магистралата през дефилето чрез обжалвания в съда и клевети за България пред Европейската комисия и Бернската конвенция, вместо активно да се включат във възстановяването на унищожената природа. Природата не е важна за тях, да не говорим за развитието на населението и поминъка му, твърди Грозданов.

Сдружение “Бъдеще за човека и природата в Кресненското дефиле” ще се фокусира към насърчаване на икономическото, инфраструктурното, културното, духовното и екологичното развитие на дивата флора и фауна на територията на Кресненското дефиле и в ангажирането на населението в доброволни дейности за развитието на района и опазване на природата и за осъществяване на обществен контрол.

Експерти и жители от региона се включиха в общественото обсъждане на доклада за оценката на въздействието върху околната среда на магистралата. 

Източният вариант предвижда пътят да е на две отделни раздалечени платна. В посока Гърция ще се ползва съществуващият път.

“С разработване на предложения и програми за възстановяване на увредени или унищожени природни обекти и подкрепа на реформата за развитие и просперитет на хората съгласно законодателството международните и европейски стратегии, конвенции и директиви”, заявиха от сдружението.

Членовете му се надяват да популяризират идеята за опазване на дивата природа сред населението, ще дадат и възможност на хората да се включат в доброволни дейности по опазване на биологичното разнообразие и устойчивото развитие.

Ще се търси съдействие на държавни, обществени, научни, културни, стопански и други институции, организации и граждани.

Ще се търси и сътрудничество и обмяна на опит със сдружения и организации със сходни интереси и цели.

Сега предстои обобщаване на данни за щетите от нарушения на природозащитните закони и съдействие на компетентните органи за установяване на виновните и ангажиране на отговорността им в процеси от подобен характер.

Немалка част от експертите, които работят за организациите, учредили “Бъдеще за човека и природата в Кресненското дефиле”, участват в експертни съвети, изтотвят стратегически документи и изследвания, защото са експерти с опит в развитието на различни секторни политики, учени с биография, доказали се не само в България, но и в Европа.

“Ще продължи отстояването на нуждата от природозащита чрез участие в експертни съвети, комисии и екипи, национални програми и проекти, екипи по ОВОС и други подобни, като се популяризира ролята на природозащитните дейности за благоприятното състояние на околната среда пред държавните институции, общините, бизнеса, политиците и другите вземащи управленски решения”, заявяват още от сдружението.

В момента изцяло усилията на сдружение “Бъдеще за човека и природата в Кресненското дефиле” са насочени за проучване, опазване и насърчаване на икономическото, инфраструктурното, културното, духовното и екологичното развитие на дивата флора и фауна на територията на Кресненското дефиле и в ангажирането на населението в доброволни дейности за развитието на района и опазване на природата и за осъществяване на обществен контрол.

При добър резултат, какъвто постигнахме до този момент за реализирането на лот 3.2 на магистрала “Струма”, сигурно бихме гледали към развитието ни в национално сдружение, работещо за просперитета на България и за достойното социално-икономическо развитие на населението, казват от сдружението.

В състава му влизат 17 членове, сред които вузове като Лесотехническия университет и Университета по строителство архитектура и геодезия, и 15 неправителствени организации, които обхващат различни икономически сектори.

“Те бяха поканени със своя експертен опит да подпомогнат дългогодишното забавяне на процеса на обсъждане на строителството на магистрала “Струма”. Тази национална кауза ни обедини в борбата ни срещу възпирането на социално-икономическото развитие на района”, заяви Грозданов.

Той каза, че в организацията могат да влязат и други членове, но те трябва да са готови да работят усилено. “Не търсим количество, а качество у членовете”, заяви още Грозданов.

Веселин Грозданов, председател на сдружението: Ще работим за синергия, не е редно на първо място да се слагат пеперуди и гущери

- Г-н Грозданов, нужно ли е подобно сдружение, след като има много природозащитници? “Бъдеще за човека и природата в Кресненското дефиле” контрапункт ли е на съществуващите организации?

- За проблемите в района на Кресненското дефиле има силна нужда да се създаде подобна неправителствена организация, която да работи за социално-икономическото развитие на населението. В момента няколко организации, които са се обявили за единствени природозащитници, работят срещу интересите на България и социално-икономическото развитие на населението на региона. Ние ще работим за постигане на синергия между хората и дивата природа, като на първо място ще са хората.

- С какви организации ще си партнирате?

- Сдружението е отворено за партниране с широк кръг организации, за обмяна на опит и съвместна дейност с български и чуждестранни неправителствени организации, работещи за истинското социално-икономическо развитие на района на Кресненското дефиле. Но ще бъдем и внимателни относно бъдещите ни партньори.

- Само като консултанти ли ще се включват експертите от сдружението, или ще участват и в проекти?

- Членовете на “Бъдеще за човека и природата в Кресненското дефиле” ще се включват с всички възможни законови начини в отстраняване на натрупаните проблеми в развитието на района на Кресненското дефиле. В нашето сдружение не членуват строителени фирми или организации със стопански интереси.

- Къде ще бъде регистрирано сдружението?

- Ще го регистрираме в София поради близостта на държавните институции, но ще има представителство в град Кресна.

- Ще посещавате ли населените места в областта на Кресна? Ще могат ли хората да се допитват лично до представители на сдружението?

- През изминалите 2 години като членове на КНАМС, представители на част от организациите учредители на “Бъдеще за човека и природата в Кресненското дефиле”, постоянно посещавахме град Симитли и град Кресна да се запознаем с нуждите на хората и техните виждания за развитието на района. Ние получихме от местното население огромна подкрепа в борбата ни за развитие на лот 3.2 намагистрала “Струма” и последващо социално-икономическото развитие на Кресненското дефиле.

То трябва да е насочено към постигане на синергия между хората и опазване на дивата природа. А не поставянето на пеперуди и гущери пред човека.

Хората ще могат лично да се допитват до представители на сдружението. Ето защо ще има пряко ангажиране на общественото мнение по всички въпроси, свързани с икономическото и духовното развитие и опазването на природата и устойчивото развитие на територията на Кресненското дефилe. (24часа)

ВЕСЕЛИН ГРОЗДАНОВ
ВЕСЕЛИН ГРОЗДАНОВ