Всички рецепти са дело на собственика Веселин Прокопиев

По 60 различни начина се приготвят мидите в ресторанта на мидената ферма "Дълбока" край Каварна. Рецептите са авторски, дело на собственика на известното заведение Веселин Прокопиев.
"Мидата е неутрална храна - може да бъде в десерта, супата или във всяко друго ястие", обяснява Прокопиев, чиято ферма е първата подобна в България.

"Предположих, че ще има поминък и исках да създам семеен бизнес", казва той.
Наблюдавал е опита на други производители в Италия, Испания, Франция и Канада.

През 1994 година създава своята ферма. Тогава са потопени първите миди на 2,5 метра под водата, а година по-късно вече има около 30 тона. "В началото вадих мидите и хранех кокошките с тях. Нямаше къде да ги продам. Тогава реших, че трябва да се науча да готвя, за да мога да ги предлагам“, казва Веселин Прокопиев.
За себе си казва, че е човек, който не се отказва. Вика неволята и действа.

"Всички рецепти са ми много ценни, защото съм ги създал с любов. Всяка година пускам по 3-4 нови ястия, за да мотивирам клиентите да идват. Има хора, които ни посещават от 1994-1995 г.", споделя ресторантьорът.
Затова през лятото почти не може да се намери маса в заведението му.
Прокопиев категорично отказва да включи в менюто риби, които се внасят у нас, като ципура или лаврак. Според него е трудно да се докаже произходът им и как са отглеждани.

"Българите вече подбират храната си. Аз например избягвам да консумирам месо, внесено от някоя държава, без да съм сигурен как е гледано животното", казва той.
Целта му е да не разваля концепцията си и да запази мястото тематично. "Мисля, че точно тези ресторанти ще имат все по-голямо бъдеще у нас. Няма как да напълниш менюто с многобройни ястия, да е дълго като роман и да твърдиш, че храната се приготвя на момента. Това просто е невъзможно", обяснява бизнесменът.

Кухнята трябва да е най-важна за всички ресторантьори, а не напудрената зала. Веселин дори смята, че клиентите трябва да имат достъп до зоната за готвене. Затова и моделът за т.нар. куукинг шоу е добър - посетителите виждат къде и как се приготвят ястията им.

Миденият предприемач не се плаши от конкуренцията. Дори е на мнение, че колкото повече ферми има, толкова по-чиста ще бъде храната на българина. Това е и една от задачите, с които се е заел лично - да обори мита, че мидата не е полезна.
„Това е хранителен продукт с уникално качество. Ако приемем яйцето за 100 процента белтък, на второ място е мидата", твърди Веселин Прокопиев.

Мидите осигуряват витамин С, цинк, желязо и протеини. Съдържат също Омега 3 мастни киселини, които помагат в борбата със сърдечните болести, холестерола, намаляват кръвосъсирването и дори съдействат за преодоляване на депресията. Хранят се натурално, без добавки и се размножават по естествен път.

Мидите от "Дълбока" се проверяват ежегодно и не е имало отклонение от нормите. Марката е патентована и се предлага само в ресторанта на Веселин Прокопиев. "От фермите, които имам, всеки ден вадя 620 – 650 миди. Не ги продавам. Ако някъде другаде ви кажат, че мидите са от "Дълбока", замислете се, преди да ги купите", съветва той.

Прокопиев е завършил морско училище със специалност, свързана с двигатели с вътрешно горене. Самоусъвършенства се, кандидатства по различни програми и така през 2002 година се сдобива с ферма от 780 кв. м. Пет години по-късно прави още 2 декара, а целта му е да стигне разрешения от Басейнова дирекция максимум от 34 декара.

„Първият ми кредит беше от българо-американски фонд – 200 000 евро с 18% лихва и такса за управление 10%. След 2 години го изплатих“, споделя бизнесменът.
Преди да се разрасне бизнесът и да добие популярност, минава през финансови сътресения. Спомня си, че трудно намерил средства, защото никой не искал да финансира морски дейности.
Вторият му опит за кредит също не е сред приятните спомени. Затова, когато проучил възможностите за финансиране от Българската банка за развитие, решава предсрочно да погаси предишното си задължение и от няколко години е клиент на ББР.

"Доволен съм, защото нещата в ББР се случват, без да се губи време. Бързо одобряват и с експертите им се работи лесно. Вече и от други банки се опитват да ме привлекат, но аз ползвам достатъчно добри условия и съм доволен от ББР", казва Веселин Прокопиев. Споделя, че с подкрепата от банката получава увереност, печели финансиране и по различни европейски проекти.
Веселин се учи в процеса на работата и вече е експерт в отглеждането на черноморски миди. "Условията тук са прекрасни от гледна точка на соленост например. За това мидата става толкова бързо - 300 реки се вливат в Черно море", обяснява той.

Сега планира да разработи стационарни ферми, да отглежда и стриди, както и да се захване с култивирано отглеждане на риба. Интересът му е привлечен и от кафявото водорасло от специален и много ценен вид, вписан в червената книга.

"Трябва да разберем, че сме морска държава и нека повече хора се насочат към морето. Това е огромен ресурс, който може да ни изхранва, не бива да му обръщаме гръб", категоричен е бизнесменът.
Той е заснел и няколко филма, в които споделя своя опит в отглеждането на мидите и ползите от тази чудесна морска храна.