Внушителна бизнес делегация придружи премиера Шиндзо Абе на историческата му визита у нас

Мощна бизнес делегация, включваща представители на над 30 големи компании доведе със себе си японският премиер Шиндзо Абе на историческата си обиколка в Източна Европа и балтийските страни.

17 от компаниите обаче избраха да проучат възможностите за бизнес инвестиции именно в България. Че очаква навлизането на японски компании у нас, заяви ясно по време на визитата си Шиндзо Абе: “Ще задълбочим взаимния обмен на услуги и стоки в редица сфери”.

Водеща икономическа тема по време на посещението на Абе бе споразумението ЕС-Япония за свободна търговия, което чака ратификация от страните-членки на ЕС. Търговското споразумение, което е най-голямото в света, ще даде на икономиките ни сериозен тласък, ще намали мита и ще свали търговските бариери. За страни като България сделката ще отвори нови пазари за земеделски износ. Японски компании вече обясняват, че стартират нов бизнес у нас, като планират да наемат хиляди служители. Ето кои фирми проявиха интерес към България според списък на участниците в японската бизнес делегация в Европа, предоставен от посолството на Токио в София:

“Сумитомо”

Масахиро Фуджита -

изпълнителен

вицепрезидент и

генерален директор

на бизнес отдела

за минерални ресурси,

енергия, химия и

електроника

“Сумитомо корпорейшън” е търговска и инвестиционна компания, която има офиси на 129 места в 66 държави в света. Цялата корпорация се състои от 850 компании и 70 900 души персонал. В Югоизточна Европа компанията допринася за регионалната икономика чрез бизнес дейности, насочени към селското стопанство, автомобилната и строителната промишленост. “Сумитомо” е основана в Осака през 1919 г. Позната е като огромен световен конгломерат, който притежава широк спектър от бизнеси в редица сектори, от строителни услуги, медии и минерален добив, до хранителни стоки, търговия на дребно и финанси. Японският гигант беше и един от кандидатите за построяване на тунел под “Шипка”.

“Сумитомо Форестри”

Акира Ичикава

президент

“Сумитомо Форестри” отваря офис в Амстердам през 1995 г. и започва търговия с дървен материал в Европа преди другите японски компании. Оттогава запазва позицията си на един от най-добрите европейски търговци на дървесина сред японските търговски компании съгласно годишния обем на продажбите. Неотдавна бизнесът ѝ с дървен материал се разшири до балтийските държави и Източна Европа. Това доведе до търговия с дървен материал за миналата година в размер на $ 28 млн. в Румъния, $ 15 млн. в Латвия и $ 11 млн. в Естония.

“Мицубиши”

Кен Кобаяши -

председател на

управителния съвет

“Мицубиши Корпорейшън” е глобално интегрирано бизнес предприятие, което развива бизнес с над 200 офиса и дъщерни дружества в около 90 държави по света и мрежа от 1200 фирми от групата. Корпорацията се занимава с бизнес във всички индустрии, включително индустриално финансиране, енергетика, метали, машини, химикали и ежедневни нужди. В Европа “Мицубиши” оперира в производството и преноса на електроенергия, дистрибуция на автомобили, доставка на храни и напитки и др.

“Фукуяма

транспортинг”

Шигехиро Комару

президент и главен

изпълнителен директор

Мултимодулна логистична компания, осигуряваща стабилни прозрачни услуги в Япония и в международен план. В отвъдморския бизнессектор предлага транспортни услуги главно в Югоизточна Азия. В бъдеще планира да развива бизнеса си в Европа, като създаде офис в Литва, която се смята за портал в логистиката между Азия, Европа и останалия свят.

“АН Аква Нетуърк”

Шигеру Котанигучи

президент и главен

изпълнителен

директор

“АН Аква Нетуърк” е основана през миналата година в София, България, като дъщерно дружество на японската SWATO Inc., която се занимава с различни видове дейности, свързани с вода, повече от 25 г. Фирмата оперира станция за пречистване на отпадъчни води, предназначена предимно за домашна употреба в България, и я продава в цяла Европа.

“Зен-Нох Фуудс”

Шоичи Момосе

президент и главен

изпълнителен

директор

“Зен-Нох Фуудс” е компания, която произвежда и продава преработена храна. Ежемесечно доставя японски плодове на абонати, продава сурови съставки като японска соя и нишесте и оперира център за обеди за начални и средни училища. През декември 2017 г. съвместно с българска компания създава в Пловдив дружество, което ще произвежда и продава замразено суши, използвайки японски ориз. Представителят на компанията е избрал само България от 6-те страни, включени в обиколката на японския премиер Шиндзо Абе.

“Сумитомо

Уайъринг Систъмс”

Митсуо Нишида

председател на борда

на директорите

“Сумитомо Уайъринг Систъмс” предоставя кабелни системи за леки коли на големи автомобилни производители по света. Работи със 103 компании в 33 държави и осигурява заетост за над 250 000 служители. В България произвежда кабелни системи с около 3000 служители в 2 завода. В Румъния е наела 13 000 служители в 11 завода. Продукти от тези централи се доставят в цяла Европа.

JC Comsa Corporation

Такеши Окавара

председател и главен

изпълнителен

директор

JC Comsa, основана през 1964 г., е водещ специалист в производството на хляб с 5 фабрики в Япония и 1 в Джакарта, Индонезия. Марката Del Sole може да се намери у търговците на дребно в цяла Япония. JC Comsa работи съвместно с компания в Литва, с която произвеждат хляб за износ в Япония, където все повече набират популярност. Компанията има 150 ресторанта в Япония и Индонезия.

OTIS

Шуичи Саяма

президент

Основана през 1987 г., OTIS ООД разполага с фабрики в префектура Окаяма, Япония, Тайланд, Китай и Малайзия. С 10 млрд. йени оборот и 800 служители фирмата произвежда изолационни филми за прозорци, метални фолиа, ламинати и др. Целта на участието на компанията в обиколката на японския премиер е намерението да разширят дейността си в Европа.

“Алфа Електрон”

Хисао Тарукава

президент

Компанията е основана през 1969 г. В момента извършва интегрирано производство в районите със засилен бизнес в Япония - медицинско оборудване, продукти, свързани с енергопотреблението, продукти за здравеопазване и др. Фирмата оперира във всички етапи на производството - от идея до прототип, масово производство и готов продукт.

NTT DATA Corporation

Кен Цучихаши

старши

вицепрезидент,

директор и

председател

NTT DATA е водещ доставчик на IT услуги и глобален иновационен партньор с бизнес операции в 53 страни и региони по света с над 110 000 професионалисти в екипа си. Разширяват бизнеса си в Румъния от 2013 г., като придобиват EBS Romania, основана през 2010 г.

NCNETWORK

Ясуо Учихара

президент

Компанията разполага с около 36 000 малки и средни производители на напреднала технология, регистрирани в система за търсене, наречена EMIDAS. За да свърже света с производството на Япония, компанията се разширява с клонове в Китай, САЩ, Виетнам и Тайланд. Целта е да се разширят и презокеанските им офиси като обмислят изграждане на мрежа между малките и средните производители на Япония и трите балтийски държави, както и Югоизточна Европа.

FFRI, Inc.

Юджи Укай

главен изпълнителен

директор

FFRI е водещ доставчик на решения за сигурност от следващо поколение. В проучване от 2017 г. платформата yarai на FFRI е класирана на първо място в защита от напреднали целеви атаки. С над хиляда клиенти, включително правителство, инфраструктура и финансови услуги, компанията създава една от най-добрите технологии за сигурност и изследователски екип от световна класа. Сега търси партньори в ЕС, с които да работи за създаване на следващи стъпки за технологиите за бъдещето на кибернетичната сигурност.

“Денки Тетсушин

Индъстриъл”

Тадатоши Уатабе

президент

Основана през 1942 г., компанията е производител на магнитни ядра за сензори за ток. Централното управление се намира в Токио, разполага и със завод в Китай и склад в България. Ядрата, които произвежда, се използват от много производители на сензори, предназначени за контрол на ток. Очаква се продажбите им да скочат с разпространението на електрическите и хибридните автомобили.

“Язаки Европа”

Муненори Ямада

председател

“Язаки” е независим производител на автомобилни компоненти, основан в Япония през 1941 г., който е световен лидер в изследването, разработването и доставката на решения за мощността на превозните средства. Произвеждат кабелни системи, връзки, сензори и продукти за хибридни и електрически превозни средства. Работят на 619 локации в 45 държави, включително Литва, България, Сърбия и Румъния.

“Фуджицу”

Масами Ямамото

директор

Японска компания, специализирана в производството на полупроводници, компютри, в телекомуникациите и услугите. Седалището ѝ е в Токио. В Европа, Близкия изток, Индия и Африка за компанията работят около 28 000 души.

“Мисълтоу”

Шиничиро Ясукава

старши сътрудник

Компанията се занимава с инвестиране в стартиращи фирми и споделя амбицията да решава проблемите, пред които се изправя светът в близко и дългосрочно бъдеще. Тя вече е инвестирала в няколко стартиращи фирми в Естония.