Заради поскъпване на тока за

фирмите цената за бита можело

да се вдигнe от 15 до 30% от юли

Държавните енергийни компании да се листват на борсата, защото не се управляват добре. Това поискаха работодателите, които представиха приоритетите си за тази година.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви, че асоциацията на българските работодатели иска нов закон за енергетиката за пълна либерализация и нарече поскъпването на тока за свободния пазар “пълен бандитизъм”. За да имала растеж икономиката, електроенергията и газа трябвало да ги разглеждаме като суровини, а не като продукти с добавена стойност, които да изнасяме.

Той заяви, че работодателите настояват за прекратяване на държавната помощ за американските централи. След прегледа на финансовите резултати на двете “Марици” се оказало, че рентабилността им е над 50%. И в Колумбия няма такъв бизнес, каза Домусчиев.

Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев оприличи ситуацията с тока като икономическа шизофрения - свръхмощности, намалено потребление, няма търсене, а цените растат. Оказа се, че управителните тела на КРИБ и АИКБ са решили организациите им да участват в протестите срещу поскъпването на тока, докато от БСК и БТПП все още не са взели решение. Очаквало се това да стане през тази седмица. Дали ще има протест, зависи от резултатите от срещата с премиера Бойко Борисов, която ще поискат работодателите.

А тази седмица те ще сезират КЗК за картел и за нелоялни търговски практики.

Искането за изцяло нов закон за енергетиката е, защото всичко се прави на парче, заяви Домусчиев. И даде пример с последните промени, при които токът на всички централи, които са над 5 мегавата, задължително да се търгуват на борсата. Но на борсата продължава да се търгува ток на двете държавни централи - АЕЦ “Козлодуй” и ТЕЦ “Марица-изток 2”, тъй като повечето от останалите са с преференциални цени на тока.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов заяви, че увеличението е между 35 и дори 75%, като цените на производителите и на търговците драстично се различавали.

Според председателя на АИКБ Васил Велев е възможно заради поскъпването на тока за бизнеса от 30 до 65% от юли да има и увеличение на цената за бита от 15 до 30 на сто.

Председателите на четирите работодателски организации преди да обявят приоритетите за 2018 г.
Председателите на четирите работодателски организации преди да обявят приоритетите за 2018 г.

Ще наемат чиновници, ако

държавата ги съкрати

Ускоряване на електронното управление е сред приоритетите на бизнеса за 2018 г. Съществуват 2500 услуги, 60% от тях са свързани с издаване на удостоверения.

Това заяви изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. Работодателите се надяват до 1 ноември 2018 г. с обмяната на хартиени документи в администрацията да се приключи.

Все още у нас трябват 23 дни за започване на бизнес, 97 дни за разрешително за строеж, 262 дни за свързване с електрическата мрежа.

Дигитализацията да върви заедно със съкращаване на чиновници. 132 000 са те в администрацията и още 57 000 в сектор “Сигурност”. Част от тези висококвалифицирани хора можели да се прелеят в бизнеса.

Работодателите искат забързване на двустранните договори с Украйна, Молдова и Армения, а защо не и Виетнам, които ще позволят техни граждани да работят у нас. Настояват да отпадне квотата от 10% за чуждестранни работници, в Германия тя била 17%. Синята карта пък била само за IT сектора, искат я и за други.

Ускоряване на реформата в здравеопазването е друг акцент за работодателите. От здравните вноски влизат милиарди, а резултатът не се вижда. И дадоха пример - през 2010 г. са плащали болнични за 2,4 млн. работни дни, през 2016-а - за 5,6 млн. Това прави отнемане от бизнеса на 240 млн. лв. на година.

Работодателите искат и бързо въвеждане на еврото.