Високите разходи за концесията той може да избие само със заведения, а ние сме място за почивка на семейства и нощен живот няма. Те просто ще избягат, казва изпълнителният директор на курорта Красимир Станев

- Господин Станев, кога изтича концесионният договор за плажа на Албена, който се изпълнява от самия курортен комплекс още от раздържавяването му?

- В края на 2018 г.

- Какво следва след това, като се отчита настоящата ситуация – неработещ Закон за концесиите и очевидно състезателна процедура за този плаж, която би могла да бъде спечелена от някой друг?

- Ами това, че губим плажа с всички негативни последици. И то въпреки че години наред стискахме зъби и плащахме по над 2 млн. лв. на държавата само за концесията. Но имайте предвид, че плажът далеч

не е само този

разход

Има още по толкова, за да поддържаме качеството на тази ивица с пясък. Защото, ако не управляваме плажа както трябва, голяма част от нашия туристически продукт ще се компрометира. Затова правим всичко възможно да сме концесионери и да гарантираме сигурност за нашите гости.

Те идват в Албена - поне по-голямата част от тях, именно заради плажа. В по-общ смисъл - заради морето, но между морето и хотела има плаж все пак.

Плажът, морето, слънцето, въздухът - това са нашите основни ресурси. Хотелите и ресторантите идват след това.

- Какво би станало при една състезателна процедура, която се печели от друг? Как точно ще попречи това?

- При всички случаи това ще бъде голямо сътресение за курорта.

- Онзи ден ми казахте, че ще е направо убийствено.

- Изразил съм се метафорично. Аз разбирам, че има концесионери и концесионери. Много е вероятно да бъда опроверган и ситуацията да не е чак толкова негативна. Всъщност дано да бъда опроверган, защото иначе става много тежко.

Особено ако концесионерът започне да изгражда

дискотеки и

шумни заведения

върху плажа

Това би съсипало курорта, защото ние сме семеен курорт и при нас нощен живот почти не съществува. Такава ни е специализацията. Голяма част от гостите ни са спортисти, защото имаме много спортни събития. Имаме и много силно застъпен конгресен туризъм. Всеки трети или четвърти наш гост през лятото е дете. Всичко това е несъвместимо с алкохола и шума. Нашата клиентела през нощта не е активна.

- Защо мислите, че точно дискотеки ще изгражда на плажа един външен за вас концесионер?

- Добре, нека ви обясня какви са разходите за поддържането на един плаж както трябва.

Да оставим настрана двата милиона лева концесионна такса.

Плажът на

Албена е дълъг

2400 метра и има

площ около 140

декара

Според закона на всеки 100 метра трябва да има по един спасителен пост с поне двама спасители, налични от 8 до 18 часа всеки божи ден. Това е минимумът, защото двама души не могат да се справят, те трябва и да почиват. На практика имаме 25 поста с общо 130 спасители и на всеки плащаме заплати по 700-900 лв. Само

този разход е

към 700 000 лв.

на сезон плюс-минус 50-100 000 лв.

Имаме разходи за спортни съоръжения, чадъри и шезлонги - не мога да си спомня точно колко, но и те трябва да се обновяват.

Имаме четири медицински пункта с по една линейка и с лекар, шофьор и друг персонал за оказване на първа помощ. Това също е разход.

Да казвам ли, че пясъкът се обработва с препарати против кърлежи и други насекоми, че водата трябва да се проверява ежедневно. Всяка вечер в продължение на 80-100 дни в годината по пясъка минават машини, които го пресяват от отпадъци. Само в това са заети 20 човека. Машините са наша инвестиция. Аз мога да ви покажа документи за всеки разход.

Ако това не се прави по този начин, както ние го правим, гостите веднага го усещат. И започват да избягват такива плажове. А след време ще почнат

да избягват и

самия курорт

Всички тези разходи обаче водят до там, че избиването им няма откъде да дойде освен от допълнителни дейности на плажа. Затова смятам, че първата работа на такъв външен концесионер ще е да изгради ресторанти, барове и дискотеки. Върху концесионната площ, естествено, защото няма къде другаде.

- Очаква се действието на новия Закон за концесиите да се забави. И поради това се появи идея в такива случаи, особено в курортите, които са собственост на едно дружество, както е при Албена, да се удължат макар и временно сегашните концесионни договори. Смятате ли, че това е удачно макар и като временно решение?

- Не съм мислил по този въпрос. По принцип условията в различните курорти са доста различни и не вярвам да има универсална рецепта.

Аз познавам Албена до болка. За нас е

важно да имаме

концесия върху

плажа

и тя да продължава колкото се може повече време. И още - концесионното възнаграждение да е разумно.

Знам, че пак ще кажат “Ама па тоя Краси Станев пак иска всичко”, но ви обясних защо трябва да е така.

Истинската мотивация за работа в нашия бранш е когато гостите ти не са твои клиенти само прези тези няколко часа, когато са на плажа, или закусват, или вечерят, а през цялото денонощие. Иначе как да правиш туризъм?

- Не е възможно в други европейски държави да няма аналогични случаи на вашия. Как решават там такива казуси?

- Най-добрият и работещ пример, който мога да дам, е

предоставяне на

концесията на

самата община

Тя е заинтересована да организира работата за поддържането на плажа така, че да е равнопоставена към всички хотелиери и ресторантьори. И в същото време има възможностите за контрол върху плажната ивица.

Не бива да пропускаме и момента, в който концесионерът продава на невъзможно високи цени услугите си. Представете си как се чувства гост на такъв плаж. Той все пак идва с готов бюджет, в който е предвидил нощувките, храненето и развлеченията. Ако

пребиваването на

плажа е на

безбожни цени,

както често се случва по нашите плажове, пак имаме негативен резултат.

Аз с опита си, който имам, все повече се убеждавам, че при външен концесионер нещата ще зациклят много сериозно.

Дай боже, разбира се, да не стане така, защото това ще е в плюс за гостите ни. И от това ще спечелим и ние, и концесионерът. Но има хиляди начини работата ни да се блокира. И от това всички да загубим.