Чешкият милиардер Петр Келнер и американският инвестиционен фонд KKR са кандидати да покупката на бизнеса на "Теленор" в България, Сърбия и Черна гора, съобщават сръбски медии.

Преди дни от "Теленор" обявиха, че са получили непоискани оферти от страна на инвеститори за бизнеса си в Централна и Източна Европа. От оператора щели да направят оценка до края на март, за да се преценят дали ще има полза от предложенията за акционерите.

Според в. "Данас" Келнер е подал оферта чрез дружеството со PPF. Чешкият бизнесмен е сред най-богатите европейци, като състоянието му се оценява на 16 млрд. долара, а групата му управлява активи за 35 млрд. евро в във финансовия сектор, застраховането, биотехнологиите и имотите. Келнер притежава над 80% от 02 - най-големия оператор в Чехия и трети в Словакия, който купи за 2,3 млрд. долара от испанския телеком "Телефоника" през 2013 г.

От PPF се отказали коментар дали са подали оферта за бизнеса на "Теленор" в Централна и Източна Европа. Според публикации предложената цена била 2 млрд. евро.