Почти 16,7 млрд. лева са парите, изпратени от емигранти в България за последните 10 г. Това показват официалните данни на БНБ, които засичат преводите през банки и специализираните компании. Само за миналата година се очаква да са над 1,7 млрд. лева. Общата сума е достатъчна да се плати външният държавен дълг на България, който е малко над 12 млрд. лева. Парите от емигранти през последните 3 г. са повече от чуждите инвестиции и се равняват на 1,6% от брутния вътрешен продукт на страната, става ясно още от статистиката. Данните на БНБ показват, че основната част от парите отиват за потребление, а не за спестяване. Челните позиции на държавите, откъдето идват най-големите суми, се държат от САЩ, Испания, Гърция, Англия, Италия и Германия. Това показват обобщени данни на БНБ за последните 10 години, предоставени по искане на “24 часа”. В последните 3 години тази сума конкурира чуждите инвестиции и формира близо 1,6% от БВП.

За 2017 г. влезлите от чужбина у нас пари са били 1,69 млрд. лв. , а за 2016 г. - 1,66 млрд. - с 14 млн. лв. повече от 2015 г. (Колко са по години - виж 3-а стр.).

За последните три години данните в платежния баланс отчитат преки инвестиции съответно 1,22 млрд. лв. за 2017 г., 1,33 млрд. за 2016 г., за 2015 г. са били 3,2 млрд.

Това означава, че от 2014 г. насам емигрантите превеждат средно със 120- 320 млн. лв. повече, с изключение на 2015-а, отколкото са вложенията в страната.

Челните позиции на държавите, откъдето идват най-много пари, държат САЩ, Испания, Гърция, Англия, Италия и Германия. (Виж картата.)

Рекорден като постъпления засега е бил март 2016 г., когато у нас

само за месец

са влезли

154 млн. лв.

Обичайно пикът на емигрантските пари е в последните летни месеци и в края на годината, преди новогодишните и коледните празници.

Освен сравнения с чуждите инвестиции анализаторите правят още едно, което показва, че парите на работещите българи в чужбина, заделяни за близките им в България, са съпоставими с добавената стойност, която генерира туризмът - 6 млрд. лв.

Експертите обаче смятат, че с голяма част от влезлите емигрантски пари се купуват чуждестранни стоки - главно бяла и черна техника, леки автомобили и др. Което означава, че приходът от тези трансфери е сравнително малък. В последните години обаче все повече работещи навън българи купуват имоти у нас.

Емигрантските преводи имат

стабилизиращо

влияние върху

домакинските

бюджети,

а оттам и върху макроикономиката, е бележката на експертите от централната банка към данните от платежния баланс.

Финансисти пък ги определят като компенсаторен механизъм, който смекчава бедността, особено в изостанали региони. Особеност на парите, превеждани от българи на близките им у нас, е, че те, за разлика от чуждите инвестиции, се характеризират с по-нисък среден размер и голям дял от трансакциите.

Движение на парите от чужбина по години.
Движение на парите от чужбина по години.