Falcon Heavy бе изстрелянавъв вторник, на борда ѝ е червената “Тесла” на милиардера. 

Най-мощната ракета в света Falcon Heavy бе успешно изстреляна за първи път и откри хоризонта за пътуване до Марс, съобщи Би Би Си.

Снабдена с 27 двигателя “Мерлин”, ракетата излетя в 22,45 часа българско време във вторник от космическия център “Кенеди” във Флорида. Тя потегли без проблеми, като няколко минути по-късно две от трите първи степени се отделиха и се върнаха на Земята успешно на предвидените за целта площадки. Третата обаче се разби в Атлантическия океан на близо 100 метра от платформата със скорост от почти 500 км/ч. Товарът бе освободен 4 минути след началото на полета.  ИЛЪН МЪСК    Колата на Мъск заедно с манекена в Космоса на фона на Земята.

ИЛЪН МЪСК Колата на Мъск заедно с манекена в Космоса на фона на Земята.

Falcon Heavy е дълга 70 метра, широка 12 метра и струва 90 млн. долара.

Съставена е от

три ракети

Falcon 9

Стартовата ѝ тяга е около 2200 тона. Тя може да изведе до 63,8 тона полезен товар в ниска околоземна орбита, в геостационарна орбита - 26,7 тона, до Марс - 16,8 тона. Falcon Heavy е два пъти по-мощна от използваните днес ракети и най-мощната след Saturn 5.

Разработената от компанията “Спейс Екс” на милиардера Илън Мъск Falcon Heavy носеше специален товар - личния автомобил на богаташа - черешево червена “Тесла”. На седалката на шофьора е манекен със скафандър, чието име е Стармен. С дясната си ръка той държи кормилото, а левият му лакът е на прозореца. Превозното средство има камери, които излъчват картина от открития Космос. От радиото

звучи песента

“Космическа

одисея” на

Дейвид Бауи

На таблото на теслата има и надпис “Без паника”, което е препратка към книгата “Пътеводител на галактическия стопаджия”. На борда са също диск с дигитално копие на научно фантастичната поредица “Фондацията” на Айзък Азимов, както и плоча, на която са гравирани имената на 6000 служители на “Спейс Екс”.

Ако експедицията на колата устои на суровите условия на радиационния пояс на Ван Алън, после тя ще се отправи към Марс.  ИЛЪН МЪСК

ИЛЪН МЪСК

Приключението ѝ

може да

продължи един

милиард години

и да я отведе на милиони километри от Земята, което е еквивалентно на 10 000 пъти обиколка около нашата планета.

“Допада ми идеята за кола, която се движи безкрайно в Космоса и може да бъде открита от извънземни след милиони години”, заяви наскоро Мъск.

Според Браян Малстед, софтуерен инженер в “Спейс Екс”, автомобилът може да достигне скорост от 40 000 км/ч по време на своето пътуване. Учени обаче твърдят, че радиацията в Космоса ще разяде колата в рамките на година или някой астероид ще я смачка и тя няма да достигне целта си.

“Ракетата може да изпрати полезен товар до Плутон. Или може да долети до Луната”, смята обаче Мъск. Той твърди още, че с нея хората ще стигат до Марс. Заради мощността на ракетата тя ще може да превозва много големи машини, които да помогнат при изучаването на Червената планета. 

“Става въпрос за вярата в бъдещето. Мисля, че бъдещето ще бъде по-добро от миналото, и не мога да се сетя за нищо по-вълнуващо от това да отидем там и да бъдем сред звездите”, заяви Илън Мъск. Милиардерът обяви по-рано, че ако тестовият полет сработи, е готов да сложи сателити за следващата мисия.

Според западни издания на “Спейс Екс” ще бъде предложено да извежда в Космоса много по-големи сателити за използване от американското разузнаване и Пентагона.

“Спейс Екс” планира около 30 старта през тази година, включително още два на Falcon Heavy.

Малко след края на изстрелването Мъск сподели снимка в инстаграм, показваща една от електронните платки, вложени в колата, на която има надпис “Произведено на Земята от хора”.

Успехът е

огромна стъпка

към по-евтини и

вече по-редовни

космически

полети

Докато един полет на Falcon Heavy коства около 90 милиона долара, с проектирана от НАСА ракета ще струва 1 милиард долара. Това е така, защото “Спейс Екс” разработи ракети, които се връщат обратно на Земята и така се спестява огромно количество пари.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави Мъск и “Спейс Екс” за успешния първи полет на ракетата.

 Полети на хора до Червената планета - когато ще могат да се върнат

Тази година се навършват 30 г. от втория полет, в който участва български космонавт - Александър Александров. Това напомни за “24 часа” космонавтът, който бе във втория екип - Красимир Стоянов.

Александър Александров летя от 7 до 17 юни на борда на “Союз ТМ-5” заедно с командира Анатолий Соловьов и бординженерa Виктор Савиних. Затова той е летец космонавт, а Стоянов, който остана на Земята с втория екипаж, е космонавт изследовател.

С полетите на Георги Иванов на 10 април 1979 г. и на Александър Александров, България става шестата страна в ранглистата на ООН по космонавти, излетели около орбита. Тя е 18-а в ранглистата на космическите държави, след като е изстреляла първия си прибор в спътник по програмата “Интеркосмос” през 1972 г. Той е изследвал магнитосферата и йоносферата на Земята, работил е до съществуването на спътника, каза Стоянов.

Тежкият полет на “Союз-33” с Николай Рукавишников и Георги Иванов на борда става христоматиен и се изучава при обучение на космонавти, казва Стоянов. Той коментира пред “24 часа” набирането на участници за полети до Марс, сред които има и българи. Космонавтът не вярва човечеството да разреши полети на хора, докато технологиите не позволят те да се върнат на Земята. Не е решен и проблемът със защитата от радиацията на Марс - и за хора, и за техника.