269 дни - т.е. близо 9 месеца, е средната продължителност на чакането на българска фирма да получи възможност за присъединяване към електроразпределителната мрежа. Това показват данни от анкета, която е направило наскоро икономическото министерство. Тя бе представена на съвместно заседание на парламентарната икономическа комисия с подкомисията за защита на потребителите.

Присъстващите депутатит и представители на работодателски организации дадоха и още по-драстични примери - за чакане от порядъка на 275 и дори повече дни, при положение че по закон присъединяването трябва да се случи за максимум 55 дни.

Според председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов регулаторът може да въздейства на електроразпределителните предприятия само да спазват законния 55-дневен срок за проучване и изготвяне на инвестиционен проект. За последните 5 години комисията е наложила общо 13 млн. лв. на ЕРП-тата за забавяне на тези срокове. Но по-голямата част от забавянето идва от общините, които издават разрешителните за строеж на електрически съоръжения, необходими за присъединяването към мрежата, и одобряват инвестиционните проекти за тези съоръжения.

Председателят на икономическата комисия Петър Иванов ще поиска създаването на работна група, която да разгледа всички законови текстове, водещи до забавяне на присъединяването на обекти, съобщи той. Причината е, че има текстове в най-различни закони, които позволяват забавянето на тези процедури и така дават възможност малки и големи предприятия да бъдат рекетирани.