Изграждането на твърде високи сгради на неподходящи места в големите градове сваля цените на имотите около тях. Това заявиха брокерите на недвижими имоти от няколко агенции по време на дискусия за правилата на застрояването, организирана от imoti.net.

Според шефката на “Софконсулт” Галина Максимова трябва да се въведе законов текст, който да подлага на обществено допитване строителството на нови сгради, надвишаващи 40-50 метра. “Причината е, че трафикът, който привличат такива сгради, създава затруднения на живеещите наблизо и това директно сваля цените на жилищата им”, каза тя.

Шефът на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов заяви, че самите предприемачи не лобират за свръхвисоки сгради. За тях било по-изгодно да строят ниски, защото жилищата там били далеч по-продаваеми.

Главният архитект на София Здравко Здравков каза, че според приетия от парламента Закон за устройството и застрояването на Столичната община се предвижда определена височина на сградите в отделните раойни на столицата: 50 метра в центъра, до 75 метра в рамките на околовръстния път и 15 метра извън него. Той припомни, че според изработващата се в момента нова визия за столицата местата на свръхвисоките сгради ще се ограничат до определени терени, а визията ще бъде подложена на обществено обсъждане.

Здравков каза още, че проблемът на столицата е твърде високата концентрация на хора и инвестиции. До 2050 г. една трета от населението на България ще живее в София, каза той.

Предприемачите се обявиха още за въвеждане на задължителни застраховки на хората, които купуват жилище “на зелено”. Това щяло да даде повече сигурност, а и да отсее нечестните играчи от строителния пазар.