Ако спечелим „БАКБ Предизвикателство” ще си купим принтер за PVC карти

- С какъв проект участвате в конкурса „БАКБ Предизвикателство”?

- Проектът представлява визитни картички, които използват NFC технология за прехвърляне на данни на мобилно устройство. Това е пластична PVC карта, в която е вграден NFC чип. Той служи за запазване на информацията на човека и за прехвърлянето й на устройството. Картата се чете от всяко устройство, което има NFC чип. Той работи на принципа на блутут - включва се от настройките на телефона, картата се активира, когато се приближи на много близко разстояние до чипа, а той приема данните, които сме архивирали в картата. Вече почти всики мобилни телефони и таблети имат такъв чип. Помислили сме и за варианта, в който устройството го няма - на всяка наша карта в дизайна добавяме QR код, който може да се сканира с камерата на телефона. Ние поръчваме пластиката с празен чип в нея от друг производител. След това чрез четец и програматор вкарваме информацията и я изпращаме на клиента.

- Какво се появява на екрана, след като се разчете картата?

- Появява се информация във вид на контакт. Само с едно натискане на бутон на смартфона контактът може да се запази директно в телефона. Той може да съдържа няколко телефонни номера, имейл адрес, линкове към социални мрежи, допълнително описание - цяла контактна информация на човека. Опитваме се да вкараме и снимка на човека, но за момента не е възможно да се прехвърли изображение чрез този чип.

- Какви са предимствата на електронната визитка?

- Прехвърлянето на контакта става много по-бързо и лесно отколкото от обикновена визитка - не е необходимо да се въвежда символ по символ. Така се елиминира и възможността за допускане на грешки в телефонния номер или в името. Нашата карта има гаранция от производителя минимум 100 хил. четения и прехвърляния, без чипът да се повреди и да спре да работи. Освен това няма нужда от интернет връзка или някакво приложение, инсталирано на телефона.

- Каква ще е цената?

- Предлагаме два варианта. Първият е бяла пластична карта, която струва 25 лв. за брой при индивидуални поръчки, при по-големи може да се договори отстъпка. Имаме и прозрачен вариант с принтиран цветен дизайн от двете страни, при който се вижда чипът с антената. Той е на цена 35 лв. за индивидуални поръчки. Дизайнът може да съдържа някакво изображение, лого, имената на човека. Проучихме пазара на обикновените визитки и най-евтиният вариант за 100 визитки е около 40-45 лева.

- Как се роди идеята?

- Тя се роди много спонтанно. Четирите момчета, които сме в екипа - аз, Любомир Филипов, Димитър Топалов и Георги Иванов, бяхме на обяд. Заговорихме за тази технология и се замислихме какво можем да направим. Установихме, че в България няма друга компания, която да предлага този продукт, и видяхме ниша, която можем да развием.

- Как решихте да се включите в „БАКБ Предизвикателство”?

- Посетихме събитие, което беше организирано от Център „Ринкър“, които са партньори на Българо-американска кредитна банка в организацията на конкурса. Там лекторът ни разказа за този проект и ние решихме да се включим. Стратегическата и финансовата подкрепа, която оказва БАКБ на участниците в него, е много важна. Надяваме се ние да спечелим финансирането. Планирали сме с наградата да купим принтер на PVC карти, който ще ни помогне да обработваме по-бързо и по-качествено поръчките на клиентите. Освен това компаниите, от които поръчваме в момента, имат доста високи цени за един брой карта, а някои изобщо не приемат индивидуални поръчки. Принтерът, който ни е нужен, струва около 12 хил. лева.