От идването си в България компанията е инвестирала над 1,1 млрд. лева

Ново депо за отпадъци и пречиствателна станция за дъждовни води край Пирдоп показа “Аурубис България” на Европейския съюз. В четвъртък компанията посрещна 90 аташета по околна среда и климат на страните - членки на ЕС.

Визитата на високо равнище е част от програмата на неформалния съвет по околна среда, който се проведе в София и събра в столицата европейските министри на околната среда.

“Аурубис” вече е инвестирала над 1,1 млрд. лв. за модернизация на производството в завода в Пирдоп. 210 млн. от тази сума са за опазване на околната среда”, заяви изпълнителният директор на компанията Тим Курт, който запозна гостите с реализираните проекти.

“Горди сме, че продължаваме дългогодишната традиция на медното производство в България. През тази година се навършват 60 г. от създаването на медодобивния комбинат в Пирдоп. Днес заводът вече реализира

9% от износа и

6% от вноса

на България и има структуроопределяща роля за икономиката на страната”, допълни той.

Новото депо за отпадъци функционира от 2017 г. и има капацитет 20 години.
Новото депо за отпадъци функционира от 2017 г. и има капацитет 20 години.

Пречиствателната станция, показана по време на обиколката, е трета за “Аурубис”. Тя е изградена през 2014 г. и е предназначена за премахване на тежките метали от отпадните води от дъждово-дренажната канализация, които се събират и оттичат на територията на комбината. Инсталацията е единствената по рода си в България. Вложените в съоръжението собствени средства са 6,3 млн. евро. Капацитетът на станцията е 250 кубични метра вода в час.

Останалите две пречиствателни станции са за битови отпадни води и за индустриални води. Новата станция е от

изключително

значение за река

Тополница,

която минава в близост до завода. Благодарение на предприетите екологични мерки чистотата на течащата вода от “много лошо” състояние е преминала в “умерено” по европейските стандарти. Освен това част от пречистената вода се използва в производствения процес, което намалява употребата на прясна вода.

Аташетата по околна среда и климат, и журналисти, разгледаха екологичните проекти край Пирдоп.
Аташетата по околна среда и климат, и журналисти, разгледаха екологичните проекти край Пирдоп.

От есента на 2017 г. “Аурубис” използва и новото си депо за отпадъци за кек. Този отпадък не е опасен за околната среда, но въпреки това трябва да се съхранява внимателно. Старото депо е рекултивирано - запълнено е и изолирано, като е засипано с почва и засадено с растителност. Новото депо има капацитет за 20 години.

Пречиствателната станция за държовна вода на "Аурубис" е единствената в България.
Пречиствателната станция за държовна вода на "Аурубис" е единствената в България.

Общият размер на инвестиционната програма е 180 млн. евро, като в нея влизат по-големите проекти, а успоредно с това се правят и допълнителни инвестиции.

Към големите проекти спадат

два терминала

на пристанището

в Бургас

Единият е нов склад за разтоварване, контрол и съхранение на меден концентрат, а другият е за временно съхранение на сярна киселина и ще бъде открит в края на май.

Още 3 важни екологични проекта на обща стойност над 10 млн. евро планира “Аурубис”. Над 1 млн. евро ще бъдат вложени за

рекултивация на

действащото

хвостохранилище

За оптимизация на охлаждане на шлаките са предвидени около 8 млн. евро, а 1,2 млн. евро - за оптимизация на промишлената пречиствателна станция, която ще се сдобие с 4 нови пясъчни филтъра.

Посещението на аташетата е част от изпълнението на меморандум за сътрудничество, сключен между “Аурубис” и министъра на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, с което фирмата се ангажира да подпомага осъществяването на дейностите и приоритетите, заложени в програмата на председателството.

Темата за кръговата икономика, в чиято концепция рециклирането и екологията са основни съставни части, беше повдигната като изключтелно важна за развитието на европейската икономика и по време на неформалното заседание по конкурентоспособност. То се проведе на 1 февруари под председателството на българския икономически министър Емил Караниколов. Кръговата икономика е част от дългосрочната стратегия на “Аурубис”, като най-голямото съоръжение за рециклиране на мед принадлежи към групата на компанията и се намира в германския град Люлен.

Заводът “Аурубис България” е построен през 1958 г. и се състои от четири основни производствени единици: металургично производство, рафинерия за катодна мед, производство на сярна киселина и обогатителна фабрика. Пряко заети в производството са 850 служители. През 2017 г. то възлиза на 375 хил. тона анодна мед, 228 хил. тона катодна мед и 1,3 млн. тона сярна киселина. Основните външни пазари на фирмата са Турция, Белгия, Китай, Сингапур, а вносът се осъществява предимно от Китай, Балканите и Близкия изток. В момента “Аурубис” е най-големият ползвател на българските пристанищни и железопътни превоза с над 2 млн. карго превози годишно.