Проблемът с контрабандата на цигари в ЕС ще бъде поставен от Бойко Борисов на едно от следващите заседания на председателския съвет на ЕС. Това съобщи премиерът по време на представянето на последното проучване за дела на контрабандните тютюневи изделия у нас за четвъртото тримесечие на 2017 г.

Според данните България е с един от най-ниските дялове на незаконни тютюневи изделия в ЕС - 6,6%. Въпреки че в сравнение с предното тримесечие на 2017 г. делът се е вдигнал с 0,6 процентни пункта, по-ниска контрабанда на цигари в ЕС има само в Чехия, Хърватия и Италия.

В Ирландия този дял е 38%, във Великобритания е 29,1%, а във Франция - 21,9%. След като разпита подробно представящите изследването дали е разбрал правилно, дали изследването се прави по една и съща методика и може ли да ползва данните, Борисов заяви, че сумите, с които контрабандата ощетява бюджетите на тези държави, са далеч по-голяма от нищожния дял, с който се ощетява българският бюджет.

Увеличението на дела на контрабандните цигари в края на 2017 г., което се случва за първи път от 2014 г. насам, се дължи най-вече на силното им нарастване в градове като Хасково, Свиленград, Сандански, Дупница и донякъде Димитровград. Борисов веднага разпореди на присъстващия на събитието вътрешен министър Валентин Радев да вземе мерки в едномесечен срок за пресичане на контрабандата в тези населени места. Борисов коментира, че очевидно добрата пътна свързаност в Югоизточна България е допринесла за засилване на контрабандата.

В София и останалите големи градове, където контролът е по-силен, делът на контрабандните тютюневи изделия е значително под или около средния за страната. Изключение правят Пловдив и Стара Загора, които се намират в Южна България и също имат добра свързаност с магистралите до пограничните райони.

Присъстващият на представянето тютюнев бранш призова премиера, главния прокурор Сотир Цацаров, финансовия министър Владислав Горанов да не допускат по-нататъшно увеличение на акциза за тютюневите изделия, след като той вече е достигнал минималния изискван от ЕС, тъй като по-нататъшното му вдигане ще увеличи контрабандата.

Те призоваха управляващите да не слушат и призивите за забрана на излагането на цигарените опаковки в лицензираните търговски обекти, както и пълната забрана за реклама, тъй като тези действия също ще доведат да увеличение на незаконните тютюневи изделия. В защита на тези призиви се изказаха представителите на “Джапан Тобако” и на “Бритиш Америкън Тобако” Владислав Михов и Кирил Георгиев, както и асоциациите “Български тютюн”, асоциацията на производителите на тютюн и асоциацията на търговците на тютюневи изделия.

Методът за установяване на контрабандата е събирането и преброяването на празни изхвърлени кутии от цигари. Той обаче не помага за установяване на количествата контрабанден рязан тютюн, а неговият дял също се засилва напоследък, посочиха присъстващи на срещата тютюнопроизводители.

Цацаров: Скриването на цигарите е лицемерие

Евентуалното покриване на цигарите в магазините, в които те се продават легално, е лицемерие. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на представянето на данни за контрабандата на цигари.

Предложението, което правят в последните дни неправителствени организации цигарите да се закриват, не само ще увеличи контрабандата на тютюневи изделия, но е и неравностойно спрямо други стоки, които са толкова опасни, подчерта главният прокурор. “Защо ще покриваме цигарите, а алкохолът и още толкова други вредни неща ще остават открити”, попита той.

Цацаров подчерта, че справянето засега с контрабандата на цигари у нас, още не означава, че сме се справили с незаконните продажби на рязан тютюн. Причината е, че той не може да се установи толкова лесно, тъй като често се предлага от врата до врата или през интернет.

Идвали от Украйна и Сърбия

Страните, в които са произведени най-често внасяните у нас контрабандни цигари, са Украйна и Сърбия, личи от проучването. В по-малки количества са те от Дубай, Обединените арабски емирства и Македония. Безмитните магазини са най-често местата, през които тези непредназначени за вътрешния ни пазар тютюневи изделия проникват на нашия пазар, макар че от 2015 г. техният дял пада за сметка на директния внос през границата.