Един от обсъжданите варианти за новото статистическо райониране в страната е да бъде обособен цял Черноморски район, който да се фокусира върху черноморската територия като основен природен ресурс, даващ възможност за по-висок ръст на икономиката, заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова пред журналисти в Добрич, цитирана от БТА.

Тя коментира, че започва изпълнението на морската политика, която включва и изработване на морски пространствен план - основен стратегически документ и на равнището на Европейския съюз. С припознаването на такъв план ще има възможност да бъдат изпълнявани още стратегически проекти в района по линия на Черноморския ресурс, поясни заместник-министърът.

Друг от обсъжданите варианти е Североизточният район да остане както досега, но това предопределя по-слаби възможности за икономическо развитие.

Николова коментира, че в обществените обсъждания на новото статистическо райониране основната посока е по-скоро в окрупняването до четири района. Решението за бъдещото райониране в страната е препоръчително да бъде взето около средата на тази година като Националният статистически институт трябва да подаде апликационната форма в Евростат през септември-октомври.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството участва в извънредно заседание на Регионалния съвет за развитие в Североизточния район, което обсъжда вариантите за териториален обхват на районите.