Владислав Горанов и министрите от ЕКОФИН не очакват финансова криза

Брюксел скоро ще предложи дигиталните платформи да плащат данък върху печалбите си, реализирани на територията на съответната държава от ЕС, дори компания да няма физически офис там. Много вероятно е това да се случи още по време на българското председателство.

Това стана ясно от обсъжданията по време на неформалното заседание на финансовите министри от ЕС - т.нар. ЕКОФИН, в София, и от изявленията след него.

Форумът в събота бе председателстван от българския финансов министър Владислав Горанов и на него бе постигнат напредък по трудния казус. В началото на юни ще има още заседания по темата.

Идеята е решението да влезе в данъчните закони на общността и на всяка отделна членка.

Най-вероятно ще има две предложения - онлайн компаниите да плащат данък там, където са реализирали печалба, а не където имат реални офиси.

Второто предложение ще уточни, че основание за облагане ще бъдат три критерия - годишните приходи от съответната държава да са над 7 млн. евро; платформата има над 100 хил. потребители за една данъчна година; между нея и потребителите има над 3000 договора за цифрови услуги.

Трябва ни фундаментално усъвършенстване на правилата за облагане с корпоративен данък, така че да има справедливост в дългосрочен план, подчерта Горанов по време на дискусията.

Предстои много тежка работа, но всеки трябва да плаща своя дял от данъка, заяви еврокомисарят по финансовите и паричните въпроси Пиер Московиси.

Евроминистрите обсъдиха и общи действия срещу данъчните измами. Консенсус е постигнат по това да има не само законови задължения за обмен на информация, а и административно сътрудничество между данъчните администрации, в хода на което те да обменят текуща информация по данъчни казуси.

И българският финансов министър, и европейските му колеги не очакват финансова криза, тъй като икономиките растат с устойчиви темпове. Европа няма да бърза със свръх реакции към евентуална търговска война със САЩ.

Според министър Горанов решението остава в ръцете на президента Доналд Тръмп. Провокациите създавали условия за такава война, която не била добро решение за световната търговия.