През април общият показател на бизнес климата нараства с 2.8 пункта в сравнение с предходния месец, като ръст на показателя е регистриран във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги, съобщи Националният статистически институт.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" се повишава с 0.7 пункта, което се дължи на оптимистичните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

През април съставният показател "бизнес климат в строителството" се покачва с 5.1 пункта в резултат на подобрените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията.

Бизнес климатът в търговията на дребно се увеличава с 0.5 пункта, което се дължи на подобрените очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Показателят "бизнес климат в сектора на услугите" нараства със 7.1 пункта в резултат на оптимистичните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията.