Кабинетът го обяви за

национален обект, както

и други газопроводи

5 необвързващи оферти са подадени за втората фаза на процедурата по проучване на пазарния интерес към газовия хъб “Балкан”. Това заяви за “24 часа” изпълнителният директор на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов.

Компанията очаква на 17 декември да приключи и фазата за подаване на правнообързващи оферти. Точно тогава ще стане ясно какво от газопреносната и транзитната система на България трябва да се разширява или строи.

“Силен е интересът към купуване на капацитет и в южна посока - към Гърция и Турция, и към западна посока”, каза Малинов. До месец например ще бъде завършен интерконекторът с Турция, което ще позволи увеличаване на капацитета с над 1 млрд. куб. м газ на година. “Интересът е много по-голям, за по-големи количества”, казва шефът на газовия оператор.

Газовият хъб “Балкан” и още 8 ключови обекта на “Булгартрансгаз” получиха в сряда с решение на правителството статут на национални обекти. От тези 8 проекта към хъба са разширението на преносната мрежа в участъка от българо-турската граница до компресорна станция “Странджа”, разширението на газопреносната инфраструктура паралелно на северния магистрален газопровод до българо-сръбската граница, модернизацията на компресорните станции “Лозенец”, “Петрич” и “Ихтиман”, подмяната на северния магистрален газопоровод в участъка Беглеж - Дерманци -Батулци - Калугерово и др. Национален статут получиха и преносните газопроводи до Панагюрище и Пирдоп, за Свищов, газопроводът до Разлог и Банско. Тези 4 нови газопровода са най-вече в полза на индустрията и туризма и ще повишат потреблението на газ в страната.