4,9 млн. лева са приходите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от събраните държавни такси през първото тримесечие на 2018 г. Това става ясно от финансов отчет, одобрен от комисията на закрито заседание в началото на май.

4,91 млн. лв. са общо приходите на енергийния регулатор в този период. Разликата идва от събраните глоби по наказателни постановления.

Разходите са в размер на 1,39 млн. лв., което е около 24% от планираните за цялата година разходи (общо 5,81 млн. лева). Най-много те са за персонал - 1,16 млн. лева.

Просрочените вземания са в размер на общо 2,63 млн. лева - основно несъбрани такси и глоби. Най-голям е делът на електроенергийните дружества - 1,51 млн. лева. ВиК операторите дължат почти 500 хил. лв.

В края на 2017 г. Народното събрание утвърди бюджет на КЕВР, в който са заложени приходи в размер на 14,7 млн. лв., от които от държавни такси - 11,8 млн. лева. Разликата между приходите и разходите (почти 9 млн. лева) Комисията трябва да внесе в бюджета.

КЕВР промени начина си на финансиране с последните промени в Закона за енергетиката и премина на самоиздръжка. Служителите й вече не са държавни и ще бъдат назначени на трудови договори. Това ще позволи да се увеличат заплатите им.