МЗГХ е в активна комуникация с Европейската комисия за регистрацията на българските продукти със защитено географско указание, каза в Горна Оряховица министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, предава БТА.

Той отбеляза, че около десетина производители на продукти, са подали своите документи и очакват становище преди изтичането на крайните срокове.

Според него е налице забавяне заради непостъпила още преди десет години цялостна документация в регистрите на министерството.

Сред изчакващите одобрение продукти са бялото саламурено сирене, кашкавалът и киселото мляко.

Министър Порожанов присъства на откриването на традиционния празник на горнооряховския суджук.

В приветствието си той припомни, че това е първият български продукт със защитено географско наименование за произход, вписан в ЕК през 2011 година.

Пред журналисти министърът коментира, че е в процес разработката на наредба за наличието на минимално количество месо в различните месни продукти.

Предстои публикуване на наредбата за млечните продукти, с която ще бъде забранено ползването на растителни мазнини в производството им, която ще влезе в сила през втората половина на месец юли.

Тези производители, които не изпълняват изискванията на наредбата ще минат в групата на производителите на имитиращи продукти и няма да се водят млечни производители, посочи той.

Контролът ще се осъществява от специализирано звено към МЗГХ, а освен проверка на документацията се предвижда и визуален контрол и проби. Актовете ще бъдат издавани от БАБХ, а нарушителите ще бъдат наказвани с отнемане на лиценз за производство на млечни продукти.

Според д-р Светла Чамова от Асоциацията на месопреработвателите, съорганизатор на празника на Горнооряховския суджук, месопреработването е браншът в който има най-много продукти с контролирано качество.

Двайсет са продуктите контролирани по стандарта "Стара планина", още пет продукта за деца и ученици са в процес на стандартизация. В организацията членуват 130 месопреработватели, които дават над 70 процента месна продукция на българския пазар.

Празникът беше открит от кмета на общината инж. Добромир Добрев, директорът на ДФ "Земеделие" Живко Живков, депутати, представители на институции, производители на горнооряховски суджук, стотици гости и жители на града.